Hot Mix rakennuttaa tehdasta Ruotsiin

0
Lähes 3 000-neliöisen tehtaan rakennustyöt ovat viimeistelyvaiheessa. Tuotanto alkaa todennäköisesti jo toukokuussa.

PAIMIO, HALMSTAD

Paimiolainen Hot Mix Oy avaa tiemerkintämateriaaleja valmistavan tehtaan Ruotsin Halmstadiin. Nyt tehtaan rakentaminen on jo loppusuoralla.

– Parhaillaan tehtaalla viimeistellään rakennusta ja asennetaan koneita. Näillä näkymin tuotanto voi alkaa toukokuun puolivälissä, toimitusjohtaja Tapani Ritamäki kertoo.

– Sijaintipaikaksi valitsimme Halmstadin, koska tavoittelemme pohjoismaisia markkinoita. Halmstad on satamakaupunki, josta on hyvät yhteydet myös Tanskaan ja Norjaan.

Ruotsin tehtaan tuotantokapasiteetista tulee kolminkertainen verrattuna yrityksen Tarvasjoen tehtaaseen.  Ritamäen mukaan tehokkuudelle on tarvetta, sillä suurimmilla asiakkailla tiemerkintämateriaalien tarve voi olla tuhansia tonneja. Ja alan sesonkiluonteisuudesta johtuen toimitusten on oltava nopeita.

– Noin kuusi miljoonaa euroa maksava tehdas on meille iso investointi, mutta Suomesta käsin tämän alan tuotteita ei oikein kannata toimittaa Ruotsiin, tai ainakaan Norjaan saakka. Ongelmaksi muodostuisivat rahtikulut ja toimitusten hitaus kiivaimpana sesonkiaikana.

Urakoinnista yli puolet

liikevaihdosta


Suomessa Hot Mix urakoi tiemerkintöjä ja valmistaa merkintämateriaaleja Tarvasjoella.

– Meillä urakoinnin osuus liikevaihdosta on noin 60 prosenttia ja valmistuksen 40 prosenttia. Juuri päättyneen tilikauden liikevaihto oli noin 20 miljoonaa euroa, Ritamäki kuvailee.

Suurin osa yrityksen tiemerkintäurakoista muodostuu ELY-keskusten kanssa tehdyistä vuosisopimuksista. Esimerkiksi tällä hetkellä Hot Mix hoitaa ELY-keskusten hallinnoimat tiet Varsinais-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Pienempiä urakoita ovat muun muassa pysäköintialueiden merkintätyöt.

Hot Mix valmistaa käyttämänsä merkintätuotteet Tarvasjoen tehtaallaan. Pääteiden merkintöihin käytetään yleensä kestävää kuumamassaa, joka levitetään asvaltille noin 200-asteisena. Alemman tieverkon tiemerkinnät tehdään useimmiten maaleilla.

Hiljaisen tehtaan ostolla lisää

kilpailukykyä

Tiemerkintätuotteiden valmistukseen erikoistuneita yrityksiä Suomessa on vain muutamia. Ruotsissakaan niitä ei ole sen enempää.

Ritamäen veljekset Tapani, Topi ja Tuomas ostivat Hot Mixin vuonna 2010. Siinä vaiheessa heillä oli jo kokemusta tiemerkintöjen urakoinnista.

Kaupassa he saivat tuotantolaitoksen, jolla ei ollut enää merkittäviä asiakkaita. Aikaisemmin tehdas oli toimittanut pääosan tuotteistaan valtion omistamalle Destialle. Liiketoiminta oli kuitenkin tyrehtynyt siihen, kun Destia oli myynyt tiemerkintäliiketoimintansa pois.

– Tarvasjoen tehtaan osto perustui siihen, että olisimme tulevaisuudessa kilpailukykyisempi urakoitsija, Tapani Ritamäki perustelee ostoa.

– Aluksi yritys ei työllistänyt muita kuin meidät itsemme. Uskon, että pian alkavalla kaudella meillä on töissä noin 50 henkeä. Tällä alalla kausi alkaa huhtikuussa ja päättyy marraskuussa. Talvella töitä ei voi paljon tehdä.