Kahmalokaupalla kirpeitä kaforismeja

0
- Tämä tuli nyt hiukan puun takaa, sanailee metsäluonnossa viihtyvä Hongisto, kun kamera kaivetaan esiin.

KAARINA

Jo muinaisen Rooman kokit tiesivät, että paras soppa syntyy, kun yhdistetään makeaa, suolaista ja hapanta.

Sauvosta kotoisin olevan, nykyisin Kaarinassa asuvan Kari Hongiston, 70, aforismeja voi verrata kirpeisiin hedelmämakeisiin, joiden sisältä putkahtaa ykskaks väkevää salmiakkia.

Hongiston uunituore aforismikokoelma Hengitysteillä ruuhkaa on maukasta luettavaa. Olisikohan peräti niin, että kirjoittamisen saralla Hongisto yltää uutuusteoksellaan parhaimpaansa. Ja se on aika paljon, kun muistetaan, että hänen aforismikokoelmansa Elämyskaruselli voitti vuoden 2008 valtakunnallisen aforismikilpailun.

Kunnallislehden toimittajanakin pitkän päivätyön tehnyt Hongisto on julkaissut aikaisemmin paitsi aforismeja myös muun muassa novelleja, esseitä ja historiikkeja. Ja onpa häneltä ilmestynyt yksi mainio blues-levykin – omien sävellysten ja sanoitusten kera.

Hengitysteillä ruuhkaa -kirjan alaotsikkona on ”kaforismeja ja hakkeroituja lauseita”. Eräänlaista henkistä hakkerointia lienee se, että sallitun tai ainakin sovinnaisen sanomisen rajoja välillä koetellaan. Ja samalla toki myös lukijan järjenjuoksua ja toleranssia.

Se lieneekin juuri aforismin perusluonne ja tarkoitus.

Osumia terävästä sanansäilästä saavat muun muassa ympäristön turmelijat, populistit, nettisolvaajat, ”paremmat ihmiset”, väkivallantekijät, teknokraatit, markkinatalous, sotakoneistot ja uskonnot.

– Tekopyhä on ainoa pyhäpäivä, jonka kirkkovuosi ansaitsisi, lohkaisee Hongisto kirjassaan, mutta arvelee kuitenkin, että ”kaikki usko ei ole heittäytymistä mielettömyyteen”.

Hongiston aforismikokoelmassa on parisenkymmentä lukua tai aihekokonaisuutta. Nimeltään ne ovat muun muassa sellaisia kuin “Ajattelun ulapalla tyhjä kumivene” ja “Linnut muuttavat – sinut”.

Ihan kaikki teksti ei ole lyhyttä muotoa, mutta todella tiivistä kyllä. Kirjaa kannattaa lukea ja sulatella palanen kerrallaan – vaikka vain muutama sivu päivää kohden. Aforismit eivät ole ahmattien yltäkylläistä, vaan makustelijoiden hienosyistä hengenravintoa.

Hongisto on urakkansa jälkeen uupunut, mutta kuitenkin varsin onnelliselta vaikuttava mies.

– Aforismi on kirjoittajalle siinä mielessä rankka laji, että siinä joutuu avaamaan lukijalle perimmäisetkin ajatuksensa. Helpommalla pääsisi, jos kirjoittaisi jännitysfiktiota kolmannessa persoonassa, hän tuumii.

Mutta ei valita.

Kari Hongiston yli 200-sivuisen mojovan ja laadukkaan uutuusteoksen on kustantanut helsinkiläinen Kulttuurivihkot . Kirjan voi ostaa/tilata netistä tai kirjakaupasta.

HONGISTON HOKSOTTIMISTA:

Maailmassa puhutaan enimmäkseen palturia, jos totta puhutaan.

Pöyristyjät sekosivat totuudenjälkeisestä ajasta, ikään kuin totuuden aika olisi joskus ollut.

Älä pelästy ilmaston lämpenemistä, viilentimien hinnat laskevat kaiken aikaa.

Sosiaalinen media, moderni tapa kierrättää ennakkoluuloja.

Populisteja ei näy ralliauton ratissa, mutkien suoraksi vetäminen olisi siinä kohtalokasta.

Kauhistuisimme, jos pystyisimme olemaan oma itsemme.

Autoilu saastuttaa, kunnes tarvitaan kyyti.

Miksi kantarelli äännetään aina kanttarelliksi, mutta rantapalloa ei koskaan ranttapalloksi?