Kevättyöt marja- ja vihannestiloilla jo hyvässä vauhdissa

0
Niemelän tilalla Sauvossa viljellään mansikkaa, vadelmaa, hernettä, pensaspapua ja vilkaa. Keskiviikkona tilalla ahkeroivat Oleksandr Burlaxa, Ljuba ja Yulia Furman sekä Erkki Ockenström.

SAUVO, PAIMIO

Kevät etenee kovaa vauhtia ja yksi varma merkki siitä on ulkomaalaiset kausityöntekijät. Viime vuonna moni tila pelkäsi saako ollenkaan työntekijöitä, mutta tänä vuonna sitä ongelmaa ei ole ollut. Maahan saapuville kausityöntekijöille tehdään nyt tiuhaan koronatestejä, sillä he tulevat pääsääntöisesti Suomeen maista, jossa koronaa on paljon. Sauvolaiselle Niemelän tilalle tuli maaliskuussa kolme työntekijää Ukrainasta, joista yhdellä todettiin oireeton korona.

– Heidät testataan ensin kotimaassa, sitten lentokentällä ja 72 tunnin sisällä maahantulosta uudestaan. Jos kaksi viimeistä tulosta ovat negatiivisia työntekijä pääsee heti töihin. Meidän tapauksessa koko kolmikko oli karanteenissa kaksi viikkoa, Niemelän tilan isäntä Erkki Ockenström kertoo.

Korona on lisännyt majoitustilan tarvetta tilalla, vaikka sitä on tänä vuonna reilummin käytettävissä kuin viime vuonna.

– Pitää olla useampi pesu- ja keittiötila, joten niihin on nyt satsattu. Myös ruuanlaitto on porrastettu. Jonkin verran siitä tulee ylimääräistä työtä, mutta pääasia on, että työvoimaa saadaan. Jos ei saataisi, niin oltaisiin aika lirissä, toteaa Ockenström.

Tila palkkaa myös kotimaista työvoimaa kesäksi myyntikojuilleen, mutta kaiken kaikkiaan tilalle tulee 15 työntekijää Ukrainasta. Seuraavat saapuvat Sauvoon toukokuun lopussa ja ennen juhannusta tulevat loput. Ockenström kehuu viime keväänä kausityövoimakriisiä ratkomaan perustettu Töitä Suomesta Oy:tä, jonka kautta asiat ovat hoituneet helposti.

– Työntekijät ovat tulleet heidän kautta ja se on kyllä hyvin organisoitu. Varmasti ollaan viime vuodesta opittu, mutta eihän siihen kukaan viime vuonna osannut varautua, kun kaikki tuli niin äkkiä, Ockenström summaa.

Myös paimiolainen Hanna Rei  Holman tilalta on antaa pisteitä viranomaisille ja tiedotuksellekin.

– Suurin ero viime vuoteen on se, että tähän vuoteen on osattu valmistautua. Kaikki on paljon selkeämpää kuin viime vuonna. Tiloja on ohjeistettu todella hyvin siitä miten toimitaan tautiturvallisesti ja yhteistyökuviot viranomaisten kanssa ovat sujuneet hyvin.

Rein kertoo myös vastaanottaneensa kausityövoimaa ulkomailta.

– Yksi henkilö tuli aikaisemmin Latviasta ja loput neljä tulivat keskiviikkona Ukrainasta.

Holman tilalla viljellään varhaiskaalia, purjoa, mukulaselleriä ja parhaillaan käynnissä ovat varhaiskaalin istutukset.

– Meillä on kasvit vaihtuneet ja henkilömäärä sitä myötä pienentynyt. Kesällä käytämme suomalaista työvoimaa varhaiskaalin keräyksessä.

Mahdollisia karanteenitiloja muutamalle työntekijälle Rein on ollut helppo järjestää. 

– Meillä on ollut joskus vuosia sitten yli 20 ihmistä töissä ja heille kaikille majoitustilat, joten niihin tiloihin on todella helppo järjestää viiden ihmisen karanteenitilat.