Koirat kartoittivat liito-oravia Paimiossa

0

PAIMIO

Viime viikolla Paimiossa työskenteli hevosmetsuri, mutta Paimion tekniset ja -ympäristöpalvelut ovat tilanneet työtä hevosten lisäksi myös koirilta.

Erityisillä inventiokoirilla on tutkittu metsistä liito-oravien esiintymiä Paimiossa.

– Liito-oravien olemassaoloa olemme selvittäneet maisematyölupia varten. Koirat ovat työskennelleet täällä yhteensä viisi kertaa, Kriivarin, Tapiolan, Oinilan ja Kiusalan alueilla, kertoo viheraluemestari Kaisa Salonen.

Inventiokoiria kouluttaa salolaisessa Kaer Oy -yrityksessään ministerinäkin aiemmin toiminut Tanja Karpela.

– Inventointikoiria on koulutettu meillä vuodesta 2014 ja olemme ainoita Suomessa, jotka ammattimaisesti ja laaja-alaisesti kouluttaa koiria inventointi- eli luontokartoituskoiriksi ja tarjoaa koirapalveluita luontokartoituksiin avuksi, Karpela kertoo.

Nykyisin inventiokoirien koulutus on keskittynyt Kaer Oy:n ja Trust the Nose -yrityksen yhdessä perustamaan International K9 Institute -yritykseen.

Karpela kertoo, että heillä on useampi koira, joista kukin on koulutettu tietyille hajuille.

– Osa toimii luontokartoituskoirina ja osa lutikka- ja homekoirina. Luontokartoitus- eli inventointikoirilla hajuja on ollut useita, muun muassa liito-orava, pikkuapollon toukka, idänsiilikäs ja lahokaviosammal, hän sanoo.

Inventiokoirat voivat hajun perusteella löytää kohteita, joita ihmisen olisi vaikea havaita.

– Lisäksi luontokartoituskoira kykenee työskentelemään ihmiselle vaikeina havaintoajankohtina. Erilaisia hajuja opetamme koirillemme aina tarpeen ja tilausten mukaisesti, Karpela kertoo.