Muna vuodessa – Teija Roosin kokoelma on karttunut jo vuosikymmeniä

0
Teija Roos laittaa munat esille pääsiäisen alla aina saman piirongin päälle.

PAIMIO

Teija Roosin olohuoneessa sijaitsevan piirongin päälle on aseteltu värikkäitä pääsiäismunia. Osa munista on keraamisia, osa posliinisia ja osa lasisia. On joukossa yksi puinenkin ja yksi kangaspintainen muna.

Näitä pääsiäismunia on kerätty jo neljänkymmenen vuoden ajan ja kokoelma on karttunut hitaasti, muna vuodessa. Kaikki munat Roos on saanut lahjaksi tädiltään, Ritva Virtaselta.

– Ensimmäisen saimme mieheni kanssa lahjaksi kun meidät kuulutettiin pääsiäissunnuntaina vuonna 1981, Roos kertoo.

Ikuisuuden, yhteenkuuluvaisuuden ja hedelmällisyyden symbolina muna sopikin hyvin lahjaksi tulevalle hääparille.

 

Yhteensä munia on 41.
Osissa munista on uskonnollinen teema. 

Ulkomailta ja Suomesta

Tuosta pääsiäissunnuntaista alkoi katkeamaton perinne, joka jatkui vuoteen 2019 saakka, niin kauan kun Roosin täti eli. Joka vuosi täti hankki Roosille uuden pääsiäismunan.

Ensimmäinen munista oli lasinen värikäs Studiolasin suunnittelema muna. Useampikin munista on peräisin samalta yritykseltä, samoin kun Pentikiltä. Studiolasia ei enää ole, mutta Pentikiltä julkaistaan edelleen joka vuosi uusi pääsiäismuna.

– Täti hankki paljon munia ulkomailta matkaillessaan, mutta jos hän osti munan Suomesta, se oli yleensä Stockmannilta, Roos kertoo.

Hän kertoo, että vuosien kuluessa kauppojen valikoimat pääsiäismunien suhteen ovat kaventuneet huomattavasti.

Roos kertoo myös, että varsinaista lempimunaa hänellä ei ole pääsiäismunien joukossa. Hän pitää kuitenkin kovasti munista, joissa on yksityiskohtainen ikonikuva.

– Tätini ei ollut ortodoksi, mutta uskonnollinen kyllä ja hän asui Helsingissä kristillisen kirjakaupan yläkerrassa, joten sieltä hän kävi ostamassa näitä.

Viimeisin munista, tai itse asiassa kaksi on Roos valinnut poikkeuksellisesti itse, koska täti ei enää itse päässyt niitä hankkimaan.

– Ostin kaksi samanlaista roikkuvaa munaa, eli periaatteessa kahdelle vuodelle. Nyt munia on yhteensä 41. En ole vielä päättänyt, jatkanko itse näiden keräilyä, vai onko kokoelma nyt valmis, Roos pohtii.

 

Värikäs muna oli munista ensimmäinen, jonka Roos ja hänen miehensä saivat kun heidät oli kuulutettu vuonna 1981.

Kaikki tallessa

Roos kertoo, että vuosien varrella yksikään tädin ostamista munista ei ole hajonnut. Ei, vaikka munat on sijoiteltu pääsiäiseksi matalan piirongin päälle ja kylässä on käynyt lapsenlapsia.

– En ole niitä ikinä pois nostanut, sanon vaan että ne ovat mamman. Nyt kolmas lapsenlapseni on puolitoistavuotias ja opettelee kävelemään, saa nähdä miten käy, Roos naurahtaa.

Yleensä, ennen korona-aikaa Roosilla on ollut tapana pääsiäisen aikaan kokoontua suuremmalla ystäväporukalla grillaamaan.

– Meitä on parhaillaan ollut 30 ihmistä, aikuisine ja lapsineen. Tänä pääsiäisenä ei kokoonnuta suurella porukalla, mutta ehkä pojan perheen kanssa grillailemme, Roos suunnittelee.