Nuorten kesätyöpaikat pääosin jo jaettu

0
Kesäkuun alusta heinäkuun alkuun Paimion kaupungin sosiaalisen median kanavia päivittää 18-vuotias Jenni Mikkonen. - Tarkoitus on tuoda esille Paimiota mahdollisimman monipuolisesti ja kannustaa tukemaan paikallista.

Paimio, Sauvo

Paimiossa ja Sauvossa kuntien kesätyöhaku on jo päättynyt. Paimion kaupungilla osa kesätyöpaikoista laitettiin hakuun arvontavalinnan kautta. Arvottavia työpaikkoja oli kiinteistöhoidon avustavat työt, viheryksikön työt ja päiväkotien työpaikat.

– Tämän lisäksi on haastatteluvalinnan kautta tarjottu työpaikkoja kirjastossa, käsityömuseo Miilassa, Sähkömuseossa, kotiseutumuseossa, matkailuneuvonnassa, Vistan koulun avustava toimistyö sekä somenuoren työpaikka, Paimion kaupungin henkilöstöpäällikkö Eila Hulkkonen kertoo.

Lisäksi haastatteluvalinnan kautta on haettu apuohjaajia nuorten kesäleireille, sekä liikuntapalveluiden apuohjaajan tehtäviin, kunten muun muassa uimakouluihin.

– Näiden töiden osalta rekrytointi ei valitettavasti ole vielä edennyt haastatteluvaiheeseen, koska päätöstä siitä, voidaanko näitä toimintoja koronapandemian aikana järjestää, ei vielä ole. Tästä asiasta keskustellaan tällä viikolla muun muassa kaupungin koronapandemia joryssä. Näitä päätöksiä odottavia kesätyöpaikkoja on yhteensä 10, Hulkkonen täsmentää.

Kesätyöpaikkoja Paimion kaupunki tarjoaa kaikkiaan 45 kappaletta. Viime vuonna korona supisti merkittävästi tarjontaa ja tuolloin kaupunki tarjosi vain 31 työpaikkaa. Normaalisti kaupunki pystyy tarjoamaan 45–50 kesätyöpaikkaa vuosittain, mutta koronan vaikutus näkyy tässäkin.

– Vanhuspalveluiden avustavia tehtäviä ei ole kesätyöpaikkahaussa tarjottu. Lisäksi tietohallinto on rekrytoinut erikseen omat kesätyöntekijänsä.

Sauvossa

11 paikkaaSauvossa jaossa oli kaikkiaan 11 eri tehtävää 15–20-vuotiaille nuorille ja yli 20-vuotiaille opiskeluharjoittelijoita tai ammatillisesta koulutuksesta keväällä valmistuvia. Hakuaika loppui viime viikolla ja kesätyöt tullaan jakamaan pääsääntöisesti ensisijaisen hakutoiveen perusteella.

– Yksi kesätyöpaikka koostuu neljän viikon jaksosta, jossa viikottainen työaika on 30 tuntia eli 6 tuntia päivässä. Kunta palkkaa kaksi kesätyöntekijää Sauvon kotiseutumuseolla, 3 varhaiskasvatukseen eli päiväkoti Hakkiskotoon, ulkoalueiden hoitoon kaksi, Sarapistoon kaksi sekä kaksi puhtaus- ja ruokapalveluihin, Sauvon kunnan vs. kunnan johtaja, hallintojohtaja Leena Pieniniemi kertoo.

Viime kesänä Sauvo ei tarjonnut koronan vuoksi kesätyöpaikkoja lainkaan ja tänä vuonna vanhuspalveluihin ei haettu yhtään kesätyöntekijää, sillä sitä ei pystytyä järjestämään terveysturvallisesti. 

– Kaikkiaan hakemuksia tuli tänä vuonna lähes kolminkertainen määrä paikkoihin nähden ja valintapäätökset on tarkoitus tehdä ensi viikolla.

Sauvossa oli mahdollista työllistyä myös omatoimisesti, sillä kunta myöntää kesätyöllistämistukea yrityksille 15–20 -vuotiaiden sauvolaisten työllistämiseen. Tuki on nuorta kohden 90 euroa viikolta enintään kuukauden työsuhteen ajalta edellyttäen, että työnantaja maksaa nuorelle sopimuksen mukaista palkkaa sekä suorittaa palkanmaksun sivukulut.

– Kesätyöllistämistuen hakuaika umpeutui myös viime viikolla. Viime vuonna tukea maksettiin yhdelle nuorelle joka oli työllistynyt yritykseen, Pieniniemi avaa.

Muutamia

löytyy vieläPaimion seurakunnassa kesätyöhaku oli jo helmikuussa ja hakemuksia tuli paljon.

– Hakemuksia tulee yleensä 50–100 kappaletta, kun paikkoja on tarjolla 27, joista 20 paikkaa nuorille, Paimion seurakunan talouspäällikkö Henna Ahtiainen toteaa.

Yhdelle onnekkaalle on kuitenkin vielä luvassa kesätyö, jos toimittaa hakemuksen pikaisesti Ahtiaiselle.

– Rantalan leirikeskukseen voi vielä hakea, jos on täyttänyt 16 vuotta ja omaa hygienipassin, Ahtiainen vinkkaa.

Myös Paimion-Sauvon 4H-yhdistyksellä on vielä muutama paikkaa tarjolla.

– Meillä on Paimiossa kaksi kesäpäiväleiriä ja Sauvossa kaksi, joten voimme työllistää kumpaankin kuntaa neljä 14 vuotta täyttänyttä nuorta kahden viikon jaksolle. Hakuaika on huhtikuun loppuun ja hakea voi nettisivujemme kautta, Paimion-Sauvon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Maarit Laine kertoo.

Viime kesänä 4H-yhdistys työllisti 10 vuorta. Nuoret työskentelivät pääasiallisesti ohjaajina yhdistyksen kesäleireillä Paimion ja Sauvon alueella.

– Nuoret saivat myös kesätöitä työllistämällä itse itsensä oman 4H-yrityksen kautta. Esimerkiksi Paimiossa nuoret yrittäjät pitivät muun muassa kesäkahvilaa sekä piha- ja siivouspalveluyritystä, Laine sanoo.

4H-yhdistyksen kautta nuoria voi tilata myös erilaisiin tehtäviin.

– Meiltä löytyy apua lastenhoitoon, siivoukseen, tarjoiluapuun, nurmikon leikkaamisen ja lemmikin hoitamiseen. Työt ovat kotitalousvähennys kelpoisia ja yhdistys hoitaa työnantajavelvoitteet, Laine muistuttaa.

Paimiolainen 18-vuotias Jenni Mikkonen odottaa kuin kuuta nousevaa tulevaa kesätyötään Paimion kaupungilla. Hänet valittiin haastattelujen perusteella somenuoreksi tekemään Paimion kaupungin sosiaalisen median kanaviin sisältöä paikkakunnan tapahtumista ja ajankohtaisuuksista.

– Opiskeln viimeistä vuotta Turun ammatti-instituutissa media-alaa ja valmistun nyt keväällä mediapalveluiden toteuttajaksi. On mahtavaa saada oman alan työpaikka ja päästä näyttämään mitä osaan. Muistan itsekin kiinnostuneeni enemmän Paimion somesta, kun yläasteikäisenä näin nuoren tekemää sisältöä siellä.

Mikkonen tietää olevansa omalla alallaan ja häntä kiinnostaa graafisen suunnittelun lisäksi valokuvaus, jota on jo harrastanut pitkään. Muutama vuosi sitten hän perusti kaverinsa kanssa 4H-yrityksen valokuvauksen ympärille.

– Koulu on vienyt niin paljon aikaa, että yritykselle sitä ei ole riittänyt, mutta onneksi somenuoren työssä pääsee valokuvaamaan. Olen itsekin aktiivinen somessa, joten työ on senkin vuoksi erittäin mielekästä.

Käytännössä Mikkonen tekee julkaisuja Paimion erilaisista palveluista, tapahtumista tai matkailukohteista.

– Teen viikkosuunnitelmat julkaisuista ja ne voivat olla tapahtumista tai vaikka nuorisotiloista. Tarkoitus on tuoda esille Paimiota mahdollisimman monipuolisesti ja kannustaa tukemaan paikallista.

Mikkosen kesäohjelmistoon kuuluu kuukauden somenuoren pestin lisäksi toinen kesätyö nykyisessä työharjoittelupaikassa, sekä hieman myös lomaa.

– Nyt olen työharjoittelussa painotalo Vivi Pointissa. Sieltä sain myös kesätöitä, joten olen todella innoissani siitä, että sain oman alan työpaikkoja ja työkokemusta kesäksi. Loppukesästä on tarkoitus lomalla ja syksyllä löytää alan töitä.