Paimion tekonurmihanke kuihtui pöliseväksi hiekkakentäksi

0
Saaren alueella on kaavallinen kenttävaraus kuvan osoittamalla sekametsäisellä ja kosteahkolla alueella Naskarlantien varressa. Kyse on pohjavesialueesta.

PAIMIO

Paimion kaupungin vuoden 2021 investointeihin sisällytettiin viime vuoden lopulla 170 000 euron suuruinen investointimääräraha Saaren alueen pallokentän rakentamiseen. Lisäksi hankkeeseen oli luvassa yksityistä rahaa 80 000 euron verran.

Suunnitteilla oli aidattu, viihtyisä tekonurmi, erityisesti nuorisoa ajatellen. Hanke kuitenkin mutkistui pahemman kerran, kun kävi ilmi, että keinonurmikentän toteuttaminen pohjavesialueelle edellyttäisi huomattavan kallista pohjavesisuojausta. Kyse on siitä, että pohjavesiin ei saa kulkeutua keinonurmen mikromuoveja.

Kalliiseen suojaustoimenpiteeseen rahat eivät olisi likimainkaan riittäneet. Niinpä ryhdyttiin pohtimaan, voitaisiinko tekonurmi toteuttaa jollekin toiselle rakennuspaikalle, esimerkiksi koulukeskuksen yhteyteen.

Tällä hetkellä pallokenttähanke on kuitenkin siinä jamassa että Saaren pohjavesialueelle aiotaan toteuttaa vaatimaton hiekkakenttä.

Ei tietoa, kuka ehdotti ja mitä

Asiaa on puntaroitu sekä kaupunginhallituksessa että teknisessä lautakunnassa. Onpa käynyt niinkin, että päätösehdotusta on jouduttu väsäämään lennosta luottamushenkilöiden intuitioiden pohjalta.

Poliittista kissanhännänvetoa pallokenttäasian yhteydessä ei tiettävästi ole ilmennyt – ainakaan toistaiseksi. Sen sijaan jotkut arvelevat, että taustalla piilee seuratoimintaan ohuesti liittyvää, pienen piirin reviiriajattelua.

Seurakoneistot eivät kuitenkaan ole asiassa vastakkain.

Eräs mielenkiintoinen seikka asiassa on, että sen paremmin kunnanhallituksen kuin lautakunnankaan pöytäkirjoista ei käy ilmi yhdenkään pallokenttäratkaisuun keskeisesti vaikuttaneen luottamushenkilön nimi. Näin kuntavaalien alla joku saattaa kokea nimettömyyden jopa ylimielisyydeksi äänestäjiä kohtaan.

Peimari United -taustainen hanke

Paimiossa harrastetaan jalkapalloa kahden seuran riveissä. Toinen on vuonna 1955 perustettu perinteikäs Paimion Haka, jonka lajivalikoimaan kuuluu myös jääkiekko. Toinen on Paimion ja Sauvon alueella toimiva jalkapallon erikoisseura Peimari United. Molempien seurojen kotipaikkakunnaksi on rekisteröity Paimio.

Paimion pallokenttähankkeeseen vahvasti kytkeytyvä yksityinen taho ja rahoittaja on Paimion Jalkapallokeskus Oy, joka perustettiin viime vuonna nimenomaan Paimion tekonurmikenttähankkeen eteenpäin viemiseksi. Suurimman äänivallan kyseisessä yhtiössä omaa Peimari United.

Kun pallokenttähankkeen kohdalla havahduttiin tontin pohjavesiongelmaan, tiedusteltiin kaupungintalon suunnalta, että olisiko Paimion Jalkapallokeskus Oy halukas rahoittamaan kenttähanketta jossain toisessa paikassa. Vastauksena oli, että kyllä, jos vain sopiva tontti löytyy.

Some-keskustelu lähti laukalle

Ja sellainen alustavasti löytyikin: Vistan koulun kenttä aivan koulukeskuksen vieressä. Päivisin se olisi kaikenikäisten koululaisten käytössä ja iltaisin Peimari Unitedin harjoittelukenttänä.

– Käytettävissä olevilla rahasummilla siihen olisi saatu todella hyvä ja ahkerassa käytössä oleva jalkapallokenttä Paimion lapsille ja nuorille, sanoo Paimion Jalkapallokeskus Oy:n puheenjohtaja Esko Nieminen .

Mutta some-kuohunta oli jo ehtinyt alkaa. Faktatietoa oli liikkeellä niukasti, oletuksia ja arvailuja runsain mitoin.

– Meillä oli, ja on edelleen, Paimion kaupungin kanssa todella hyvä neuvotteluyhteys ja yhteinen tahtotila. Somessakin on käyty osin ihan asiallista keskustelua. Valitettavasti keskustelun pääsävyksi muodostui lopulta kuitenkin, että sauvolainen firma tulee ja teettää Paimion kaupungin rahoilla itselleen kentän, laittaa sen lukkoon ja vie avaimet Sauvoon. Väärää tietoa siis kaikilta osin, Paimiossa asuva Nieminen harmittelee.

”Perinteinen” eli hiekkapintainen

Viime viikon keskiviikkona Paimion kaupunginhallitus ryhtyi ylimääräisenä, kiireellisenä asiana ohjeistamaan seuraavana päivänä torstaina kokoontuvaa teknistä lautakuntaa pallokenttäasiassa. Hallituksen ohje oli tiivistetysti sellainen, että täytyy selvittää perinteisen pallokentän rakentaminen Saaren alueen ”pohjavesitontille”.

Paimion kaupungin teknisen johtajan Juha Saarisen mukaan perinteinen pallokenttä on tässä tapauksessa yhtä kuin hiekkakenttä.

– Ison nurmikentän hoito olisi hankalaa, koska myöskään lannoitteita ei saa kulkeutua pohjavesiin. Hiekkakentän kohdalla haasteita on vähemmän. Pölyn sitominen ei kuitenkaan ole ykkösluokan pohjavesialueella mahdollista perinteisin keinoin, Saarinen toteaa.

Ja hiekkakentillähän pölyä, kuten toisinaan kuraakin, riittää.

Peimari United ei halua hiekalle

Paimion tekninen lautakunta toimi torstaina kaupunginhallituksen evästyksiä mukaillen ja hyväksyi Saaren alueen hiekkakentän toteuttamiseen 110 000 euron suuruisen määrärahan.

Vistan koulun kentälle ei osoitettu teknisen johtajan Juha Saarisen alunperin esittämää 50 000 euron suuruista määrärahaa.

Uutta tekonurmikenttää Paimioon ei siis näillä näkymin ole tulossa.

Paimion Jalkapallokeskus Oy ei näe tarvetta lähteä mukaan Saaren alueen hiekkakenttähankkeeseen.

– Hiekkakentät eivät ole seuratoiminnan kannalta houkuttelevia. Ne taitavat nykyisin olla enemmän mopopoikien kaasuttelupaikkoja kuin peli- ja harjoitusareenoita, Esko Nieminen tuumii.

”Katsomme vielä, emme lannistu”

Niemisen mukaan Paimion Jalkapallokeskus Oy ei kuitenkaan aio heittää pyyhettä kehään.

– Emme me lannistu. Katsomme vielä, jos joku hyvä idea syntyisi. Ja olemme yhä sitä mieltä, että Vistan koulun viereen saisi edullisesti huippukentän. Harmillinen tosiasia on, että Paimiossa ei ole kenttäkapasiteettia riittävästi.

– Jalkapallokeskus ja Peimari United haluavat tarjota vaihtoehdon jalkapalloharrastukselle Paimiossa kunnollisilla ja riittävillä harjoitusajoilla ja hyvissä olosuhteissa.