”Parhaamme teemme ja kunnialla hoidetaan”

0

PAIMIO,SAUVO

Johtava lääkäri Nora Hagelberg sanoo, että rokotteita on tulossa koko ajan isommissa erissä myös tälle seutukunnalle. Ensi viikolle tiedetään, että Astra-Zenecan rokotteita on luvassa 165 ja Biontec-Pfeizerin rokotteita 370 kappaletta. Näiden osalta ajanvaraus aukeaa siis tuttuun tapaan torstaina aamulla.

Tänään valtakunnallisesti julkistettiin myös arvioita, joiden mukaan viikkomäärät rokotteissa kipuavat koko maassa muutaman viikon kuluessa 200 000- 300 000 annokseen.

Karkea tieto Paimion ja Sauvon kuntayhtymässä ikäluokkaan 65-70 kuuluvista oli noin 900 henkeä, joten parissa viikossa tämäkin ikäluokka pitäisi olla rokotettuna, vaikka samaan aikaan osa tulevista rokotteista tarvitaan tehosterokotuksiin. Lähes kaikki yli 70-vuotiaat on seudulla jo rokotettu. Riskiryhmien rokotukset jatkuvat viimeistään ensi viikolla, ja nuoremmat riskiryhmä kakkoseen kuuluvat tulevat hekin huhtikuun lopulla rokotusten piiriin. Toukokuussa alkaa laajamittaisempi väestön rokotus, josta odotetaan THL:n linjauksia tällä viikolla.

Maanantain jälkeen paimiolaisista THL:n tilastojen perusteella joka viides, ja sauvolaisista kohta neljännes on rokotettu ensimmäisen kerran.

Pääterveysaseman Kivijalassa rokotteita annetaan yhdessä tai kahdessa pisteessä, riippuen rokotemääristä. Jos ja kun määrät nousevat, rokotuksia tullaan antamaan myös pidemmälle iltaan ja lauantaisin. Muutaman viikon päästä päästään rokottamaan väestöä siis huomattavasti laajemmin.

Ajanvarauksen saamaan kritiikkiin Hagelberg vastaa, että terveyskeskus on pyrkinyt avoimesti viestittämään sekä nettisivuilla että facebook-seinällä ajantasaista tietoa rokotuksista. Paikallislehteenkin on tietoa kerrottu sitä mukaan kun sitä on ollut saatavilla, mutta monet muutokset rokotemäärissä – ja myös esimerkiksi Astra-Zenecan rokotustauko – ovat aiheuttaneet nopeita järjestelyjä.

Koko ajan rokotteiden osalta on epävarmuutta siitä, mitä valmisteita tulee ja kuinka paljon. Esimerkiksi tälle viikolle saadaan enemmän BionTechPfeizerin rokotetta, ja siksi maanantaina  avattiin  noin 130 BionTechPfizerin rokotusaikaa 16-64-vuotiaiden THL:n riskiryhmään 1 kuuluvien henkilöiden varattaviksi. Ajoista noin 70% on sähköisesti ja noin 30% puhelimitse varattavissa. Soittoaikojen ruuhkautumisen estämiseksi terveyskeskus suositteli  ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen käyttöä. https://paimio.terveytesi.fi/

(Juttua täydennetty maanantaina klo 17.48)Osa nyt tulevista rokotteista menee heille, jotka ovat saaneet ensimmäisen rokotteen 12 viikkoa sitten. Eilen maanantaina rokotteita oli käytettävissä 110, ja osa oli tehosterokotuksia.

– Tehosterokotteet annetaan samalla millä ensimmäinenkin rokote, kertoo Hagelberg.

Niina Tainio sanoo, että Astra-Zenecan rokotteen turvallisuuteen ei vaikuttaisi enää kohdistuvan suurempaa huolta.

– Olin aamulla siellä rokotustilanteessa, eikä siellä kellään ollut epätietoisuutta rokotteen suhteen.