Rokotusaikoja tulee, malttia toivotaan-Sauvoon yksi uusi tartunta

0
Rokotusaikoja annetaan vain sähköisen ajanvarauksen kautta sekä puhelimitse. Terveyskeskukseen ei siis pääse muutoin kuin ajanvarauksen perusteella rokotettavaksi.

PAIMIO,SAUVO

Vaikka paikallinen koronatilanne on rauhallinen, rokotetilanne kuumottaa rokotusvuoroaan odottavia. Jotkut ovat jopa epäilleet, että rokoteaikoja ei anneta tasapuolisesti, saati luvatussa järjestyksessä ja myös epäilyjä etuilusta on esitetty. Viime viikolla epätietoisuus johti siihen, että torstaiaamulla aukeavia rokoteaikoja mentiin jonottamaan paikanpäälle pääterveysasemalle. Silminnäkijän mukaan tilanteesta syntyi pieni hässäkkä.

Paimion-Sauvon terveyskeskuksen johtava lääkäri Nora Hagelberg ymmärtää, että pitkittynyt pandemiatilanne on käynyt raskaaksi ja monet odottavat rokotusaikaansa kiihkeästi, mutta toivoo malttia.

– Terveyskeskuksessa on otettu käyttöön toimintatapa, jossa rokotukset toteutetaan ajanvarauksella Kivijalan tiloissa ja viikottain rokotamme kaikki tänne saatavat rokotteet. Rokotusryhmät ja aikataulutus on nähtävissä terveyskuntayhtymän nettisivuilla ja viikottain – torstaisin – rokotusten ajanvaraus aukeaa sähköisen ajanvaraussivuston ja puhelimen välityksellä, hän selventää.

Malttamattomuus on tavallaan ymmärrettävää, mutta kaikki eivät pääse jonon kärkeen, vaikka sitä miten toivoisi. Sen tietää hyvin myös rokotusjärjestelyistä vastaava osastonhoitaja Niina Tainio , joka on välillä itsekin vastannut rokotuksen ajanvarauspuheluihin. Hän korostaa, että saatujen rokotemäärien perusteella ajat jaetaan niin, että 60 prosenttia jaetaan sähköisen ajanvarauksen kautta ja loput 40 prosenttia puhelimitse.

– Haluan korostaa, että etenemme takaisinsoitossa ihan siinä järjestyksessä, missä ihmiset ovat soittaneet, hän sanoo.

Jokainen saa oman aikansa


Vaikka odottavan aika on pitkä, ei auta. Väkisinkin joku joutuu odottamaan pidempään kuin toinen, mutta tällä hetkellä rokotukset etenevät jouhevasti ja vaikka odottavan aika on pitkä, nyt on vain odotettava.

– Toimimme niillä rokotteilla, jotka sairaanhoitopiiristä saamme ja avaamme rokotusaikoja saatujen määrien mukaan ja suunnitellusti sekä tietenkin THL:n ohjeiden mukaan. Valitettavasti tämä odotusaika on raskasta, varsinkin kun rokotteisiin on liittynyt epäiltyjä haittavaikutuksia ja rokotemäärät ovat olleet sekavia, eivätkä luvatut rokotemäärät toteutuneet, mutta parhaamme me täällä teemme, korostavat Tainio ja Hagelberg.

– Parhaamme teemme ja joka ainoa rokote annetaan. Tavoite on, että palvellaan ja kunnialla saadaan tämä hoidettua.

Molemmat myöntävät että henkilökunta on ollut lujilla, mutta työntekijät ovat venyneet ja tulleet hienosti vastaan kaikissa järjestelyissä.

Kaikkein eniten tilanne koettelee tietenkin infektiopäivystyksessä työskenteleviä.

– Nostaisin esille myös sen, että puhelintyö on raskasta, sillä puhelumäärät ovat valtavia, sanoo Tainio.