Sairaanhoitopiiri: nykyisillä suosituksilla jatketaan vapun yli

0

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä teki vain pienä muutoksia suosituksiin tänään pidetyssä kokouksessa. Aikuiset saavat harrastaa ulkona oman joukkueensa kesken ilman lähikontaktia. Suositukset astuvat voimaan huomisesta eli 28.4. alkaen.

Koronatilanne Varsinais-Suomessa jatkaa rauhallista paranemistaan. Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 101,9. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 114,7.

Paimioon THL kirjasi tiistaina yhden uuden tartunnan, samoin Kaarinaan. Sauvoon ei edelleenkään yhtään. Varsinais-Suomessa uusia tapauksia löytyi 30.

Koko maassa raportoitiin tiistaina 224 uutta koronavirustartuntaa. Kaikkiaan tartuntoja on nyt todettu 86 161.

Tiistaina raportoitiin myös kaksi uutta virustartuntaan liitettyä kuolemantapausta. Kaikkiaan menehtyneitä on nyt 908.

Sairaanhoitopiirissä positiivisten testien osuus on nyt 3,5 prosenttia, kun se viime viikolla oli 3,9 prosenttia.

– Positiivisten näytteiden osuuskin vähenee edelleen. Olemme silti vielä leviämisvaiheessa, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.

Herkästi leviävät muuntovirukset ovat vallitseva virustyyppi alueellamme, minkä takia riski epidemiaryppäille on edelleen olemassa.

Tällä hetkellä on yksitoista potilasta hoidossa Tyksissä koronataudin vuoksi. Tartuntalähteet kyettiin tunnistamaan viime viikolla jopa 90 prosentissa tapauksista.

– Tämä on erittäin hyvä saavutus kuntien tartunnanjäljittäjiltä, joille kuuluu iso kiitos tehokkaasta toiminnasta, sanoo Rintala.

Vaikka kokonaistilanne paranee edelleen, on suotuisa kehitys hieman hidastunut.

Hitaasti hyvää tulee

– Kevennysten puolesta otamme kuitenkin pienen aikalisän. Lähestyvä vappu voi pahimmillaan lisätä tartuntoja, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Aikuiset voivat harjoitella ulkona oman joukkueen kesken ilman lähikontakteja, mutta ottelut ja pelit eivät ole edelleenkään sallittuja.

Ohjatussa toiminnassa, esimerkiksi seuran järjestämissä treeneissä, voi kokoontua kyseinen joukkue koosta riippumatta. Yleinen kokoontumisrajoitus on edelleen kuusi henkilöä.

Työväen- ja kansalaisopistot, taiteen perusopetus ja näihin rinnastettavat suositellaan jatkamista etäopetuksessa. Suositus koskee 2000 syntyneille ja sitä vanhemmille ryhmässä annettavaa opetusta. Nuorimmat pääsevät taas osallistumaan taideharrastuksiin läsnä olevina.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä kiittää erikseen nyt alueen nuoria, jotka ovat noudattaneet suosituksia tunnollisesti.