Tässä hän on: työn sankari Pertti Juselius ja 50 vuotta posteljoonina

0
Pertti Juseliuksella on vielä tallessa posteljoonin lakki, joka kuului ennen tätä vuosituhatta käytössä olleeseen virka-asuun.

PAIMIO

Paimiolainen Pertti Juselius aloitti postinkantajan työt vuonna 1971.

– Minua pyydettiin silloin tuuraamaan, ja tähän päivään saakka olen odottanut, että milloin se henkilö, jota tuuraan tulee takaisin töihin, Juselius naurahtaa.

Tuosta on tullut kuluneeksi nyt pyöreät viisikymmentä vuotta. Vuosikymmenissä moni asia on muuttunut, mutta Juseliuksen postinkantopiiri Naskarlassa on pysynyt aina samana.

– Olen jakanut sellaisiin taloihin, joissa asuu jo silloisten vanhempien aikuiset lapset nyt, hän kertoo.

Aloitti 16-vuotiaana


Kun Juselius aloitti postinkantajan työt, oli hän vasta 16-vuotias. Koska hänen piirinsä posti jaetaan autolla, ei alaikäisen työnteko onnistunut ilman autokuskia. Niinpä työparikseen autokuskiksi Juselius sai oman äitinsä.

– Myös äitini on ollut töissä postinkantajana, jo silloin kun postia jaettiin vielä hevosilla. Hän ajoi ensimmäiset kaksi vuotta kunnes sain ajokortin ja pääsin ajanmaan itse, Juselius muistelee.

Aikaisemmin postinkantajan työ oli osa-aikaista, jota oli vain neljä tuntia päivässä.

– Ei sillä palkalla olisi elänyt, niinpä olen ollut 18 vuotta myös Paimion motellissa töissä, Juselius kertoo.

Nykyisin postinkantajan työ on kokopäiväistä, ja työt alkavat aamuisin kello 6. Juselius on ollut vuoden ajan eläkkeellä, mutta hän työskentelee yhä osa-aikaisesti. Postinkantajan työhön kuuluu sekä oman postin lajittelu että postin vieminen laatikoihin. Juselius tekee nykyisin ainoastaan postinjakelun ja hän työskentelee kolmena päivänä viikossa yhdeksästä kahteen saakka.

– Olen jakamassa maanantait, keskiviikot ja torstait. Nykyisinhän postia ei jaeta ollenkaan tiistaisin ja perjantaisinkin vain hyvin vähän, hän kertoo.

Juselius on viihtynyt työssään, miksi hän sitä tekeekin yhä mielellään myös eläkkeellä ollessaan.

– Parasta tässä on vapaus. Yksinäistä hommaahan tämä on ja tätä saa tehdä omaa vauhtia, hän sanoo.

Pakettien määrä lisääntynyt


Postin toimipiste, jossa lajittelu tapahtuu on vuosikymmenten varrella muuttunut useaan kertaan.

– Välillä Paimion posti oli Piikkiönkin alainen, kun Piikkiö oli vielä oma kuntansa. Sitten oltiin Peipposen liiketalossa ja nykyisin Vistan kaupan vieressä. Sauvossakaan ei enää ole omaansa, joten sauvolaiset tulevat myös Paimioon, Juselius kertoo.

Osa posteista tulee nykyisin lajittelukeskuksesta valmiiksi lajiteltuina. Se, millaista postia jaetaan on Juseliuksen mukaan myös aikojen saatossa muuttunut. Kun ennen oli enemmän kirjepostia, on nykyisin paljon mainoksia. Myös paketteja jaetaan aiempaa enemmän.

– Saatetaan tilata jopa autonrenkaita ja joskus pakettiauto on melkein täynnä tavaraa. Nyt korona-aikana varsinkin tavaran määrä on huomattavasti lisääntynyt, Juselius sanoo.