Torstaina Paimioon 9 uutta tartuntaa- ainakin osan takana sementtivalimon rypäs

0
Ansion Sementtivalimolle osui nyt jo toinen tartuntaryöpsähdys tälle vuodelle Paimiossa.

Paimion alueella tällä viikolla havaittu koronatartuntojen rypäs Ansion Sementtivalimo Oy:ssä oli torstaihin mennessä tuottanut 16 varmistettua tartuntaa. Paimion-Sauvon terveyskuntayhtymän johtava lääkäri Nora Hagelberg kertoo, että varsinaista taudin lähdettä ei tiedetä, mutta tartunnat ovat ilmenneet nyt muutaman päivän sisällä .

– Tämä henkilöstö on nyt kartoitettu ja kaikki testataan. Tarvittavat karanteenit on tietenkin myös asetettu, hän kertoo.

Tällä hetkellä sairaanhoitopiirin alueella valtaosa todetuista tartunnoista on niin sanottua UK-varianttia, johon kuuluu nopeampi tarttuvuus. Todennäköistä tartuntatautiviranomaisten mukaan siis on, että tartuntoja näkyy myös lähipäivien ilmaantuvuudessa, riippuen siitä miten tartunnan saaneet ovat ehtineet tartuttaa kontaktejaan. Tartuntatautiviranomaiset tiedottavat tilanteen kehittymisestä tarpeen mukaan.

Ansion Sementtivalimo Oy:n toimitusjohtaja Ari-Pekka Ansio kertoo, että tartunnat ovat heillä elementtituotannon puolella työporukassa, jossa altistuneita ja karanteeniin asetettuja on vielä toinen samansuuruinen joukko. Kyseinen halli ja sen tuotanto on nyt kiinni seuraavat pari viikkoa, mikä on tietenkin tuotannon aikataulutuksen kannalta iso hankaluus.

– Viiveitä toimituksiin tulee, mutta tämä on tulkittava sellaiseksi force majeure-tilanteeksi.

Ansio harmittelee tilannetta, sillä yrityksessä on pyritty tarkasti noudattamaan ohjeistuksia. Maskit ovat käytössä ja henkilöstön taukotiloissa voi olla vain kolme henkilöä samaan aikaan ja sen seurannassa käyntikirjanpito. Siihen, miten suosituksia noudatetaan vapaa-ajalla, ei työnantajalla tietenkään ole sananvaltaa.

– Virusmuunnoksen itämisaika on kaksi vuorokautta, se on vaikea tietää miten leviää. Nyt on korostettu, että karanteeniohjeistusta pitää noudattaa tarkasti ja pysyä täysin eristyksissä.

Sementtivalimolla työskentelevien ulkomaalaisten työntekijöiden osalta hän toteaa, että nämä ovat käyneet maahantulon yhteydessä läpi viranomaisten tiukan testikäytännön. Esimerkiksi Virosta tulevat testataan ennen kuin he pääsevät laivaan, maahan tullessa ja sitten kolmannen kerran vielä 72 tuntia maahantulon jälkeen, ja siihen asti, että tuo kolmaskin testi on puhdas, pysytään karanteenissa.

Yhdeksän uutta Paimioon

THL:n kirjanpidossa Paimioon merkittiin torstaina yhdeksän uutta tartuntaa. Sauvossa tartuntoja oli nolla, Kaarinassa viisi ja Turussa 11. Koko Varsinais-Suomessa uusia tartuntoja todettiin 32. Maakunnassa tartuntoja on todettu yhteensä 8 989.

Koko maassa kirjattiin viimeisen vuorokauden aikana 280 uutta koronavirustartuntaa. Pandemian alusta lähtien koronavirus on todettu Suomessa 85 077 ihmisellä.