Verottaja antaa lisäaikaa verojen maksuun ja laskee korkoa

0

Yritykset ja henkilöasiakkaat voivat hakea tästä päivästä lähtien lisäaikaa verojen maksuun normaalia kevyemmin ehdoin. Tavoitteena on helpottaa erityisesti yritysten maksuvaikeuksia.

Valtiovarainministeriö valmistelee parhaillaan muutosta viivästyskorkoa koskevaan lakiin ja samassa yhteydessä Verohallinto helpottaa maksujärjestelyn ehtoja. Maksujärjestely antaa lisäaikaa jo maksujärjestelyssä olevien verovelkojen maksuun, tai lisätä uusia veroja jo voimassa oleviin maksujärjestelyihin. Lisäksi verovelan viivästyskorko alenee tilapäisesti 7 prosentista 2,5 prosenttiin.

Maksujärjestelypyyntö keskeyttää verottajan perintätoimenpiteet, kunnes asia on ratkaistu.

Helpotettua maksujärjestelyä voivat hakea kaikki asiakkaat, joilla ei ole esimerkiksi ilmoituspuutteita tai veroja ulosotossa.

– Hakea voi, vaikka aiempi maksujärjestely olisi edelleen voimassa: verojen maksamiseen saa vielä lisää aikaa. Myös ne asiakkaat voivat hakea, joiden aiempi maksujärjestely on rauennut. Normaalisti näin ei toimita, kertoo ylitarkastaja Timo Helin Verohallinnon tiedotteessa.

Maksujärjestelypyyntö kannattaa tehdä OmaVerossa. Verkkopalvelu on nopein tapa saada hakemus käsittelyyn. Jos ei voi asioida OmaVerossa, maksujärjestelyä voi hakea puhelimitse.

Helpotettua maksujärjestelyä voi hakea 31. elokuuta asti. Verohallinto alkaa hyväksyä maksujärjestelypyyntöjä, kun lainmuutos alennetusta viivästyskorosta tulee voimaan.

– Hakemus kannattaa kuitenkin tehdä mahdollisimman nopeasti, jos tarve on. Näin välttyy siltä, että verot menevät ennen hakemuksen tekoa ulosottoon. Jos veroja on ulosotossa, helpotettua maksujärjestelyä ei voi hakea, Helin sanoo.

Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Kun pyyntö on käsittelyssä, maksujärjestelyyn liittyviä veroja ei lähetetä ulosottoon eikä yrityksen verovelkaa julkaista verovelkarekisterissä tai protestilistalla.

Yhteisöt saivat kuukauden lisäaikaa veroilmoituksen tekoon – veroilmoitus annettava viimeistään 31.5.

Verohallinto muistuttaa myös, että koronatilanteen takia yhteisöjen veroilmoituksille on annettu kuukausi lisäaikaa. Yhteisöjä ovat esimerkiksi osakeyhtiöt.

Lisäaikaa on annettu yhteisöille ja yhteisetuuksille, joiden tilikausi on päättynyt joulukuussa 2020. Yhteisöjen on annettava veroilmoitus viimeistään 31. toukokuuta. Lisäaikaa ei tarvitse erikseen hakea, eikä lisäajalta luonnollisesti myöskään määrätä myöhästymismaksua.