PÄÄKIRJOITUS Edessä uusi startti vaaleihin ja viisi vaaliviikkoa

0

Huomenna on uudestaan se päivä, kun on mahdollista jättää kuntavaalien ehdokaslista kunnanvirastolle. Todennäköisesti kovinkaan isoja muutoksia helmikuisiin listoihin ei ole luvassa, mutta jotain pientä kai. Pikkulinnut ovat laulaneet, että muutama uusikin ehdokas saattaa julki tulla.

Ensi viikolla listat tarkastetaan, ja vaaliviranomaiset arpovat ehdokaslistojen järjestyksen ja ehdokkaiden numerot. Sitten on korkea aika aloittaa kampanjointi, jolle ei lopultakaan ole edes niin kovin paljon aikaa. Vaaleihin on viisi viikkoa, mikä on vähän kun ottaa huomioon, että ennakkoäänestäminenkin alkaa jo selvästi tämän kuun puolella.

Joka leikkiin lähtee, lähteköön siis tosissaan. Mikä pidempään politiikkaa seuraa, sitä merkitsevämpää on, että päättäjät ottavat tehtävänsä asiallisesti ja tosissaan. Vaikka päätöksenteko muuttuu ja valtio siirtelee kunnan päätösvallan rajoja, päätöksenteossa on valtuustokaudesta toiseen meille asukkaille asioita, ja nimenomaan sellaisia, jotka ovat ihan lähellä. Soteuudistus tulee ja vie valtaa kunnista kauemmaksi – ehkä niin ja näin, mutta silti on jatkossakin paljon sellaisia asioita, joissa kunnan toiminnan merkitys kasvaa. Yksi tällainen, ainakin joissain mielessä, on työllistämisen kuntakokeilu, joka täällä Paimiossa on meneillään. Joitakin vuosia sitten työvoimatoimisto lähti Paimiosta pois, ja nyt se tavallaan on täällä takaisin!

Ei ole vain ehdokkaan oikeus ja velvollisuus toitottaa ajatuksia ja mielipiteitä äänestäjille, yhtä lailla on äänestäjällä oikeus ja myös jonkinmoinen velvollisuus perätä ehdokkailta vastauksia niihin kysymyksiin, jotka koskevat omaa arkea.Jos katsoo vähänkään avoimin silmin maan rajojen ulkopuolelle, niin jokaisen pitäisi nähdä sekä itsenäisyyden että tämän ainutlaatuisen kuntademokratian arvo.

Poikkeuskevään vaalikampanjoinnissa varmasti moni ehdokas miettii, miten saada ääntä kuuluviin. Kieltämättä sitä on mietitty täällä Kuntsarin toimituksessakin. Siksi avaamme jälleen vaalipalstan, jossa annamme tilaa ehdokkaiden omille ajatuksille. Teemme ehdokkaiden keskuudessa haastattelukierroksia ja kysymme ryhmien vaaliajatuksia. Koronan vuoksi asetettujen kokontumisrajoitusten varjossa etenemme paikallislehden toimituksessa pitkälti perinteisin tavoin. Paneelien järjestäminen livelähetyksinä hylättiin, koska niihin sisältyi monta ongelmaa lähtien tekniikan järjestelyistä ja siitä, miten herkästi syntyy pitkiä jorinoita, joita kukaan ei seuraa. Aina on myös se vaara, että näkyvyyttä saa vain harva.

Kuntaliitto tutki, että kuntalaisista yhä useampi uskoo siihen, että te päättäjäksi haluavat huolehditte hyvän elämän edellytyksistä kotikunnassa. Se, jos mikä onkin kuntapäättäjän tärkein tehtävä.

Tsemppiä siis vaaliviikkoihin!

Taina Tukia