PÄÄKIRJOITUS Milloin saa ja milloin ei saa rikkoa kokoontumiskieltoa?

0

Alkaa vähitellen tuntua siltä, että kiellon ja suosituksen raja on kokonaan hälvenemässä. Tai ainakaan sitä ei enää kunnolla hahmoteta. Poliisikin taitaa olla välillä ymmällään sen suhteen, että saako kokoontumiskieltoja räikeästi rikkovia väkijoukkoja hajottaa vai ei.

Miksi ei saisi? kysyy moni.

Kysymyksen taustalla on näkemys, että jos asetetaan kielto estämään yleisvaarallisen epidemian leviämistä, niin sitä pitää noudattaa. Vaikka sitten olisikin kyse Rauman kiekkofanien megabileistä toriaukiolla tai hieman lapsellisesta, mutta joka tapauksessa tarpeettomasta mopomiitistä.

Jos kansalainen kävelee lähikauppaan ja varastaa sieltä laatikollisen olutta – kuten kuulemma usein tapahtuu – niin ei hänen kanssaan ryhdytä neuvottelemaan siitä, saako niin tehdä vai ei.

Miksi pandemian pitäisi olla poikkeustapaus?

Toki on myönnettävä, että pelisilmä on poliisityössä tarpeen. Raaka voima ja häikäilemättömyys saattaa olla tehokasta sodankäynnissä, mutta puistossa istuskelijoihin sitä ei pidä kohdistaa.

Mutta mikä estää kirjoittelemasta sakkoja? Langetetaanhan sakkoja surutta aivan mitättömistäkin ylinopeuksista. Vaikka tutkimusten mukaan kuljettajat eivät usein edes tiedä ajavansa ylinopeutta.

Kovat ylinopeudet ja ”kortti heti pois” -tyyppiset riskiohitukset ovat tietenkin oma murheellinen lukunsa. Ja niitä näkee nykyisin huolestuttavan paljon.

Lieneekö nopeusvalvonnan pääpaino liiaksi peltipoliisien varassa. Niiden kohdalla ajetaan nätisti, mutta pian taas kaahataan kuin olisi tuli persuksissa.

Eilisen maanantain koronaluvut olivat kautta maan varsin alhaiset. Virus tuntuu väistyvän, mutta uusia isojakin ryppäitä saattaa toki vielä ilmaantua. Siihen ei paljon tarvita.

Hieman setämäiselle ohjeistamiselle lienee siis vielä olemassa ainakin jonkinlainen tilaus.

Toivotaan, että tämän päivän luvut ovat eilistä maanantaita matalammat. Mutta onko se todennäköistä? Ei välttämättä.

Ehkä spekulointi pitäisi kieltää. Tai ainakin suositella sen vähentämistä.

Joskus ”vakava suosituskin” toimii kohtalaisen hyvin. Esimerkiksi maskien kohdalla Suomen kansa ryhdistäytyi silminnähden parissa päivässä, kun pääkaupunkiseudun ylilääkärit ja terveysviranomaiset saivat vihdoinkin viestinsä perille.

Ja siksi meillä on juuri nyt aika hyvä tilanne.

PERTTU HEMMINKI