PÄÄKIRJOITUS Uutisia, elämää, ihmisiä ja tarinoita – kiitos lukijat!

0

Kunnallislehden 105 vuoden historiaan mahtuu tuhansittain tarinoita, jotka ovat syntyneet ihmisten arjesta ja juhlasta, paikallisesta elämästä. Aikoinaan kuulutusten julkaisemisen tarpeesta syntynyt paikallislehti on muuntunut yhä enemmän asioiden, tapahtumien, tilanteiden ja ilmiöiden kirjavaksi uutistarjottimeksi. Tärkeää lehden sisältöä heti alkuvuosista lähtien ovat ilmoitukset, jotka kertovat palveluista ja tuotteista, tuosta nykyisin paljon puhutusta elinvoimasta.

Kun selailee hetken vanhoja vuosikertoja, vahvistuu ajatus siitä, miten lehti on alueensa elämän laaja ja muuttuva kuvastin. Tässä pääkirjoituksen yhteydessä on kuva 105-vuotiaan lehden ensimmäisestä kannesta ja edellisellä aukeamalla näitte kirjoa eri vuosikymmeniltä.

Niin on, että näin pitkän iän saavuttavaa paikallista lehteä ei olisi ilman lukijoita, ilman yleisöä. Kiitokset täältä toimituksesta raikaavat siis teille lukijoille ja lehden ilmoittaja-asiakkaille: paikallislehti saa elinvoimansa teiltä.

Aloimme alkuvuodesta miettimään ensimmäisen kerran, millaisen juhlalehden haluaisimme toukokuussa tehdä. Silloin ajateltiin, että kuntavaalit ehditään ensin käydä alta pois. Mietimme, että juhlistaisimme lehdessä ihmisiä näiden 105 vuoden ajalta, heitä jotka ovat jo menneet, ja heitä jotka toimivat edelleen esimerkiksi yhteiskunnan, kulttuurin, tieteen, taiteen tai vaikka urheilun aloilla. Täällä eläviä ja täältä eteenpäin ponnistaneita. Asetimme maaliksi sen, että lehdessä olisi tavalla tai toisella huomioitu vähintäänkin 105 henkilöä.

Kun tätä suunnittelimme, totesimme, että emme yritäkään väittää, että lehteen päätyvät nyt seudun 105 tärkeintä historian ja nykypäivän henkilöä. Ei todellakaan, näissä jutuissa on tehty subjektiivisia ja satunnaisia valintoja ja poimintoja. Emme tuomaroineet, vaan kasasimme innostuksemme pohjalta tähän hetkeen nyt tällaisen kattauksen.

Lehti on tänään – kuten aina ilmestyessään – sen hetken tuote.

Korona on koetellut meidänkin työtä. Moni juttu, joka aiemmin olisi tehty kasvokkain, syntyi nyt etänä. Väkisinkin se näkyy, sillä ei ilmeitä ja eleitä pysty puhelimessa tai maskin takaa niin havainnoimaan. Aikataulujen kanssa on ollut säätöä ja työtä ruuhkauttivat muutokset kuten tuo vaalien siirtokin. Iloisiakin asioita tuli eteen, kuten tuore Kansakoulumuistoja Paimiosta- teos, josta oli iso apu.

Hyviä aiheita jäi myös jemmaan. Onkin aina yhtä innostavaa ja jännittävää – joskus toki kuluttavaakin – tietää, että siellä ne seuraavan lehden sivutkin jo odottavat tyhjinä. Luet tätä lehteä sitten paperimuodossa tai näköislehtenä näytöltä, sama työ valmiiden sivujen takana aina tehdään. Se työ kaipaa vinkkejä ja vihjeitä ja palautetta, joka auttaa meitä eteenpäin. Paikallislehden elinvoima kun on kiinni siitä, että kuljemme kanssanne samaa matkaa.

Ensi viikolla tartumme paikallisvaaleihin!

Taina Tukia

taina.tukia@kunnallislehti.fi

Kiitos Perttu, Jaana, Maria, Heinimaija, Anni, Jari, Maija ja Raija! Kiitos sivunvalmistuksessa Mikko ja kumppanit, painossa ja jakelussa Esa ja kumppanit…

Ja vielä kerran: kiitos lukijat ja asiakkaat!

Meiltä on kevään kuluessa moneen kertaan toivottu kuntavaalien merkeissä vaalitoria Paimioon ja Sauvoon, ja niin mielellään olisimme vaalitorin kupeessa tarjonneet myös synttärikakkua. Mutta nykytilanteessa tämä ei onnistu. Toivonkin, että tapaamme toreilla vaikka jo syksyllä!