Älä unohda pörriäisiä!

0

Muistatko viime kesän Pelasta pörriäinen -kampanjan? Tämä onnistunut Ylen tempaus keräsi lähes 76 000 tekoa pörriäisten hyväksi ja levitti tietoa pölyttäjien tilasta. Vaikka kampanja onkin ohi, on tänäkin kesänä syytä olla pölyttäjille avuksi. Merkittävimpiä hyönteispölyttäjiä ovat mehiläiset, kimalaiset, perhoset ja kukkakärpäset. Pölyttäjien hyvinvointi on äärimmäisen tärkeää luonnon monimuotoisuuden kannalta; jopa 90 % luonnonvaraisista kukkakasveista tarvitsee hyönteispölytystä. Ilman pölyttäjiä ei lautasella olisi hedelmiä eikä marjoja tai kupissa kahvia, puhumattakaan hunajasta. Myös puuvillan määrä hupenisi hyvin nopeasti ilman surisevia ystäviämme.

Pölyttäjien ahdinkoon herättiin 2000-luvun alkupuolella, kun CCD-ilmiö (colony collapse disorder) levisi ympäri Pohjois-Amerikkaa ja Eurooppaa. Tarhamehiläisten pesät jäivät autioiksi, ja huoli pölyttäjistä kasvoi. Ihmisten toiminta haittaa monelta kantilta pölyttäjien elämää. Esimerkiksi torjunta-aineet, vieraslajit ja ilmastonmuutos horjuttavat pölyttäjäpopulaatioita. Tuttu tarhamehiläinen, joka elää yhdyskunnissa ja tuottaa hunajaa, tuo myös mukanaan haasteita. Ne saattavat syrjäyttää erakkomehiläispopulaatioita tai levittää niihin tauteja. Suomessa esiintyvistä noin 230:stä mehiläislajista yli 80 % kuuluu erakkomehiläisiin.

Mitä pörriäisten hyväksi voidaan tehdä? Suurimmat muutokset ovat laajoja, valtakunnallisia tai kansainvälisiä uudistuksia esimerkiksi maataloudessa ja maankäytössä. Yksittäinen ihminenkin voi toimia pölyttäjien hyväksi. Pesimisessä avustavan hyönteishotellin voi rakentaa itse tai ostaa valmiina. Tilan määrästä riippuen voi pölyttäjille istuttaa sopivia kukkia ruukkuun tai pihalle mielellään niin, että jokin laji on kukassa koko pölytyskauden. Jos tilaa on käytettävissärunsaasti, voi perustaa jopa pienen niittykaistaleen, jossa on monipuolisesti kukkia.

Kesähelteellä janoiset pörriäiset saattavat hukkua esimerkiksi vesisaaveihin, joten matalasta, pikkukivillä täytetystä juoma-astiasta voi olla apua. Pölyttäjät pitävät yllä elämää – pidetään niistä huolta!

Aada Sevón

Kirjoittaja on lukiolainen, jonka intohimona on ympäristön ja luonnon hyvinvointi. Kuvassa itse rakennettu hyönteishotelli.