Arkeen Voimaa -itsehoidon kurssi aloittaa Paimiossa

0
Matleena Koskinen (vas.) koordinoi Paimiossa Arkeen Voimaa -toimintaa. Riikka Korhonen on ohjelman valtakunnallinen koordinaattori.

PAIMIO, SAUVO

Jos sinulla on pitkäaikaissairaus, koet olevasi yksinäinen, sinulla on sairastava omainen tai mikä tahansa elämäntilanteesi on äkillisesti muuttunut, ja haluat saada työkaluja arjen hallintaan, apua tähän on tulossa Paimioon lokakuussa. Silloin Paimion opiston olohuoneessa aloittaa Arkeen Voimaa -itsehoidonkurssi, johon voi ilmoittautua kuka vain.

– Usein yksi asia voi aiheuttaa oireiden kehän, kipu voi esimerkiksi aiheuttaa unettomuutta tai sitten ruoka ei maistu. Kurssilla saadaan arkisiin asioihin työkaluja, joiden avulla edetään pienin askelin kohti sujuvampaa arkea, kertoo Arkeen Voimaa -ohjelman valtakunnallinen koordinaattori Riikka Korhonen.

Kurssi on tarkoitettu kaikille täysi-ikäisille ja sinne otetaan mukaan 10–16 ihmistä. Kurssi kokoontuu kerran viikossa kuuden viikon ajan. Korhonen kertoo, että kurssilaisille annetaan jokaisella kurssikerralla tietoa ja ohjeita, joilla itse voi parantaa arkeaan.

– Jokainen ottaa käyttöönsä ne työkalut, jotka kokee tarpeellisiksi, hän sanoo.

Kurssilla esittäydytään vain etunimellä ja omasta taustastaan saa kertoa vain sen verran kuin itse haluaa.

– Pakko ei ole kertoa mitään, mutta usein tällaisella luottamukseen perustuvalla kurssilla moni haluaa avautua, kun huomataan, että kaikki tässä ollaan samassa veneessä, Korhonen kuvaa.

Saman pöydän ääressä


Arkeen Voimaa -toiminta on kuntien järjestämää, Suomen Kuntaliiton hallinnoimaa toimintaa, jota on järjestetty ympäri maailman jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Suomessa toiminta on otettu käyttöön vuonna 2012 ja sitä on toteutettu useilla paikkakunnilla.

Korhonen kertoo, että erityistä ohjelmassa on se, ettei siinä kohderyhmää ole tarkoin määritelty.

– Yleensähän palvelut ovat suunnattu erikseen esimerkiksi diabetestä sairastaville tai päihdeongelmallisille. Tämä on hyvinvoinnin peruskurssi, joka sopii kaikille.

Tällaisessa kaikille avoimessa kurssilla on hänen mukaansa paljon etuja. Kaikki ovat kurssilla samanarvoisia ja kirjaimellisesti istutaan saman pöydän ääressä.

– Kelpaamisen kokemus voi esimerkiksi mielenterveysasiakkaille olla joskus hyvinkin tärkeää.

Korhonen antaa myös esimerkin eräältä kurssilta, jossa eritaustaiset ihmiset löysivät yllättäen yhteyden.

– Samassa ryhmässä oli 18-vuotias opiskelija, joka oli muuttanut uudelle paikkakunnalle, eikä hänellä ollut sosiaalisia verkostoja, ja sitten oli yli 80-vuotias leskeytynyt mies, joka ei vaimon kuoltua osannut kodinhoitoa. Nämä henkilöt olivat sitten jutelleet kahvitauon aikana ja heille oli selvinnyt, että he asuvat samassa kerrostalossa. Myöhemmin kuulin, että he olivat käyneet yhdessä kaupassa ja tyttö oli käynyt laittamassa ruokaa tälle miehelle, Korhonen kertoo.

Pysyvä palvelu


Arkeen Voimaa -ohjelma ei jää vain yhdeksi kurssiksi, vaan sen on tarkoitus jäädä pysyväksi kunnan tarjoamaksi palveluksi.

Korhonen kertoo, että hän toimii ohjelmassa kahdessa roolissa.

– Olen paitsi Arkeen Voimaa -ohjelman valtakunnallinen koordinaattori, myös Varsinais-Suomen sote-keskushankkeen projektipäällikkö. Vaikka sote-uudistus viime kerralla kaatui, sen kehittämisessä Varsinais-Suomi on edellä muita ja Arkeen Voimaa on yksi sen kärkipalveluita, Korhonen kertoo.

Ja vaikka sote-uudistukselle kävisi miten vain, Arkeen Voimaa tulee silti pysymään kaupungin palveluna, joka tarjoaa yhden tai kaksi kurssia vuosittain.

Paimion kurssi alkaa lokakuussa, 11.10. ja paimiolaisten lisäksi mukaan voi tulla myös sauvolaisia. Paimiossa toimintaa koordinoi liikunta- ja hyvinvointikoordinaattori Matleena Koskinen , joka vastaa kyselyihin ja ottaa vastaan kurssille ilmoittautumisia joko sähköpostilla: matleena.koskinen@paimio.fi tai numeroon: 0505640873. Kurssista lisätietoa sekä sähköinen ilmoittautumislomake löytyy myös osoitteesta: paimio.fi/palvelut/hyvinvointi_ja_terveys/arkeen_voimaa