Aura liikkuu, kuvaa ja viihtyy metsässä

0
Aura etsii ja löytää metsästä kuvattavaa, mistä esimerkkinä ohessa oleva hippiäisen kuva.

PAIMIO

– Metsänhoidosta, lajeista ja perusbiologiasta, kertoo paimiolainen Aura Punna valtakunnallisen metsätietokilpailun finaalissa olleiden kysymysten aihealueista. Monivalintakysymyksiä oli 39, ja hän vastasi niihin siis maassa kolmanneksi parhaiten. Kisa toteutettiin etäyhteyksin Metsävisa-sovelluksella. Auran opettaja ja yhteyshenkilö kisassa oli Marjo Numminen .

Sitä Aura ei äkkiseltään osaa sanoa, moniko kysymys meni oikein, mutta yhden vaikean hän muistaa.

– Kysyttiin, että kuinka monta käyntikertaa oli 2020 kansallispuistoissa ja niihin liittyvillä retkeilyreiteillä. Minä valitsin vaihtoehdoksi 2 miljoonaa, mutta oikea luku oli 10 miljoonaa.

Joka tapauksessa tuo vierailijamääräkysymys kertoo hyvin siitä, miten korona-aika on lisännyt luonnossaliikkumisen suosiota.

Auran hienoa kisamenestystä selittää, että hänellekin metsä ja siellä liikkuminen ovat luonteva osa arkea.

– Harrastan luontokuvausta, lenkkeilen metsässä ja meillä on kesäpaikka saaressa, josta suurin osa on metsää. Isoäiti myös omistaa metsää, hän kertoo.

Kameran linssin eteen Aura poimii metsäluonnosta melkein mitä vaan, ja hän pitää erityisesti lintujen ja perhosten kuvaamisesta. Haaveissa on panostaa kesällä hiukan lisää kamerakalustoon.

– Metsään on hyvä mennä, jos on hiukan koulustressiä, siellä ajatukset selkiytyy, on rauhallista. Saa suunnata ajatukset ihan muualle.

– On tosi mahtavaa, kun meillä on metsiä, minne voi vapaasti mennä, sanoo Aura, jonka lähimetsä on Naskarlan ja moottoritien välinen polkujen täyttämä ja monimuotoinen metsäalue.

Koska Paimiossa paljon puhutaan metsätaloudesta ja metsätöistä, niin kysytäänpä Auralta, onko hänen mielestään metsiä Paimiossa riittävästi ja mitä hän tykkää metsätöistä.

Itse asiassa juuri siellä hänen lähimetsässäänkin tehtiin taannoin harvennustöitä.

– Ensin olin kauhuissani, kun hävisi upeita kuvauspaikkoja, mutta kyllähän se varmaan tärkeää oli harventaa sitä puustoa. Ja kyllä meillä metsiä on lähellä riittävästi.

40. Metsävisa

Yläkoululaisten metsätietokilpailu, jonka koulutason kilpa käytiin helmikuussa. Etänä järjestettyyn finaaliin kutsuttiin 50 parasta koulunsa voittajaa. Osallistujat pääsivät finaaliin 21 000 oppilaan joukosta. Noin puolet Suomen yläkouluista osallistui Metsävisaan.

Metsävisaa on järjestetty yhtäjaksoisesti vuosittain vuodesta 1982 alkaen.

Metsävisaan on vuosien kuluessa osallistunut yli miljoona yläkoululaista.

Metsävisaa järjestävät Biologian ja Maantieteen opettajien liitto BMOL ry:n ja Suomen Metsäyhdistyksen

apuna laajasti lähes koko metsäala.