Huomisen juhlalehti valmistuu painossa 105 minuutissa

0
Esa Leppäsen takana Salon Lehtitehtaan kone suoltaa kahdeksan lehteä sekunnissa.

– Lehtiä tulee painokoneesta kahdeksan kappaletta sekunnissa, Salon Lehtitehtaan tuotantopäällikkö Esa Leppänen kertoo.

Yksi Salon Lehtitehtaalla painettavista lehdistä on Kunnallislehti. Lehden painaminen on siis lehden teon ylivoimaisesti nopein vaihe. Ennen sitä on pitänyt suunnitella sisällöt, haastatella ihmisiä, kirjoittaa artikkelit, myydä ilmoitukset ja lopuksi taittaa lehti. Juhlalehden kohdalla suunnittelutyö alkoi jo tammikuussa eli reilusti yli 105 päivää sitten.

64-sivuiseen juhlalehteen kuluu paperia kaikkiaan 3 500 kilogrammaa. Paperin valmistukseen käytetään Leppäsen mukaan pääasiassa kuusipuiden latvoja, oksia ja pintoja, jotka jäävät yli sahateollisuudelta. Tukkipuuta ei käytetä paperin valmistukseen.

Normaalisti Kunnallislehden tuotanto painolevyjen laittoineen kestää noin 20 minuuttia. Juhlalehti on sivumäärältään suurempi, joten sen valmistuminen kestää kauemmin. Juhlalehden valmistuminen kaikkine alkuvalmisteluineen kestää Leppäsen mukaan suurin piirtein 105 minuuttia.