Joko olet nähnyt kirjosiepon?

0
Kirjosieppokoiras on helppo tunnistaa ja se melkein jokaisen pihapiirissä laulelee, jos vain sopiva linnunpönttö on tarjolla.

Kevät etenee vääjäämättömästi. Päivät pitenevät tunti tunnilta ja ilmatkin alkavat lämmetä. Luonto herää talviunestaan ja muuttolinnut palaavat.

Myös lintuharrastajat ovat liikkeellä, tehden havaintoja ja keräten tietoa talteen sekä seuraten muuton edistymistä. Tänä keväänä on ollut selvästi huomattavissa siemensyöjien myöhässä alkanut muutto. Vasta aivan huhtikuun viime päivinä havaittiin ensimmäiset kirjosiepot ja leppälinnut. Yleensä niistä on useita havaintoja jo huhtikuun puolivälistä alkaen ja päämuutto osuu vapun tienoille.

Kirjosieppo on yksi pihojen helpoimmin havaittavista linnuista. Koiraan havaitsee parhaiten kovaäänisestä laulustaan. ”Tsiip – tsiip – tsero” kuuluu lehtipuun oksistosta. Kohta ohi lennähtää pieni mustavalkoinen lintu. Kirjosieppokoiras on pieni ja typäkkä, tummaselkäinen lintu, jolla on vaalea alapuoli ja istuessa näkyy hyvin sen vaaleat siipipaneelit. Naaras on harmaanruskea versio koiraasta.

Kirjosieppo pesii pihan pönttöön ja koiraalla saattaa olla jopa kolme naarasta samaan aikaan. Se vartioi ärhäkkäästi reviiriään ja saattaa pahimmillaan häätää naapurit pois. Jos tiaisella on jo munat pesässä, kirjosieppo ei enää voi mitään. Muuten se saattaa vallata puolivalmiin pesän itselleen ja haaremilleen.

Monelle lintuharrastajalle se oikea kevät on alkanut kun kirjosieppo palaa pihareviirilleen iloisen pirteänä ja uutta kevättä uhkuen.

Petri Laine

Bongaa päivä pihalla


BirdLife Suomi järjestää sunnuntaina 16.5. kaikille lintuharrastajille ja linnuista kiinnostuneille hauskan kevättapahtuman. Bongaa päivä pihalla -nimisessä tapahtumassa lintuja havainnoidaan kotipihassa tai mökillä ja sen välittömässä läheisyydessä. Tapahtuman tarkoituksena on nauttia lähiluonnosta ja viettää mukava lintupäivä koronaturvallisesti kotipiirissä.

– Viime keväänä järjestettiin ensimmäistä kertaa lintutapahtuma, johon sai osallistua yksin tai muiden samassa taloudessa asuvien kanssa. Tapahtuman suosio yllätti: siihen osallistui yli 4 600 ihmistä lähes 3 000 pihalla. Saadun palautteen perusteella tapahtuma on nyt uudistettu, kertoo BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa.

Viimevuotiseen tapaan lasketaan, kuinka monta lintulajia onnistuu näkemään tai kuulemaan pihapiiristä. Havainnointialue voi ulottua kotiovelta 100 metrin päähän, ja havainnoida saa milloin tahansa klo 5 ja 17 välillä. Koko tapahtuma-aikaa ei tarvitse käyttää havainnointiin, vaan jokainen voi osallistua itselleen sopivimmalla tavalla – vaikka satunnaisella havainnoinnilla puutarhatöiden lomassa.

– Jo viime vuonna moni osallistuja yllättyi, kuinka paljon erilaisia lintulajeja voi nähdä lähtemättä mihinkään. Kyseessä ei kuitenkaan ole kilpailu, vaikka harrastajat voivatkin leikkimielisesti kisailla keskenään lajimäärillä, muistuttaa Arkiomaa.

Bongaa päivä pihalla on maksuton tapahtuma, eikä siihen tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Tulokset ilmoitetaan BirdLife Suomelle verkkolomakkeella heti tapahtuman päätyttyä. Tulosten kertymistä voi seurata lähes reaaliaikaisesti tapahtuman verkkosivuilta.

Tapahtuman verkkosivu: www.birdlife.fi/bongaapaivapihalla