Koronarokotuksissa tulivat vuoroon yli 40-vuotiaat

0

PAIMIO,SAUVO
Koronarokotukset ovat nyt alkaneet Paimion ja Sauvon alueella kaikille 40 vuotta täyttäneille. Torstaina jaossa oli yli 400 rokotusaikaa, jotka menivät muutamassa tunnissa. Ensimmäisiä rokotuksia nelikymppisille annetaan jo lauantaina.
Paimioon saatiin tällä viikolla ylimääräisiä rokotteita siihen liittyen, että Varsinais-Suomi on ollut edelleen pandemian leviämisvaiheessa.
Ajan rokotuksiin voivat edelleen tarvittaessa varata myös 16-69-vuotiaat THL:n riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat henkilöt, kertovat osastonhoitaja Nina Tainio ja johtava lääkäri Nora Hagelberg.
Paimiossa on jonkin verran kummasteltu sitä, että rokotustahti vaikuttaa hiukan hitaammalta kuin monissa muissa kunnissa. Kuntakohtaisia THL:n lukuja ei voi heidän mielestään katsoa liian tiukasti.
– Kuntayhtymään tulevilla rokotteilla rokotetaan sekä Paimion että Sauvon asukkaat. THL:n raporteissa rokotuskattavuus ilmoitetaan kuitenkin kuntakohtaisesti, jolloin kuntayhtymän alueen todellinen rokotuskattavuus on jonkin verran Paimiota korkeampi mutta Sauvoa matalampi.
Torstaiaamuna rokotuskattavuus Paimiossa oli 41% ja Sauvossa 47.2%.
– Eri paikkakuntien eroihin rokotuskattavuudessa vaikuttavat mm. saatavilla olevien rokotteiden määrä, joka määräytyy ikärakenteen perusteella sekä, käytännön rokotusjärjestelyt ja pandemian vaihe. Meillä kaikki kuntayhtymään saapuvat rokoteannokset on käytetty ja rokotusaikojen peruuttamisia on ollut onneksi todella vähän, he korostavat.
Paimiossa tehosterokotteen on saanut 8.7% väestöstä ja Sauvossa 10.1%. Kuntayhtymän alueen 80 vuotta täyttäneistä henkilöistä noin kaksi kolmesta on jo saanut molemmat rokoteannokset.
– Riittävän suojatehon varmistamiseksi on erittäin tärkeää, että kaikki saavat kaksi annosta rokotetta. Annamme tuon tehosteajan valmiiksi ensimmäisen rokotuskerran yhteydessä ja toivomme, ettei sitä aikaa siirrettäisi kuin erittäin painavasta syystä, esim. sairastumisen vuoksi, viestittävät Hagelberg ja Tainio.
SPR:n vapaaehtoisia on ollut auttamassa ja ohjaamassa asiakkaita pääterveysaseman rokotustilassa.
– Vapaaehtoisista on ollut suuri apu rokottajille. Vapaaehtoisia on toistaiseksi riittänyt mukavasti, mutta tuleva kesä ja mökkikausi saattaa aiheuttaa hankaluuksia vapaaehtoistenkin löytymiseen.
Rokotusreaktiot, joita terveyskeskuksen alueella on ilmennyt, ovat olleet tyypillisiä rokottamiseen liittyviä lieviä ja ohimeneviä paikallis- ja yleisoireita.
Koronatesteihin alueella on hakeuduttu edelleen aktiivisesti, mistä hoitohenkilökunta osoittaa kiitokset väestölle.
– Testejä on toukokuun aikana tehty noin 250 viikossa, mikä vastaa vuoden 2020 koulujen alkamis- ja joulunalusaikaa.

FAKTA
Suomessa varmistettiin keskiviikon jälkeen 98 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viime vuoden keväästä lähtien tartuntoja on todettu yhteensä 92 062.
Varsinais-Suomeen torstaina kirjattiin kahdeksan uutta tartuntaa. Yhteensä alueella on ollut tartuntoja nyt 9 892.
Paimioon, Sauvoon tai Kaarinaan ei tartuntoja torstaina merkitty. Keskiviikkona Sauvon tuli yksi uusi, Paimioon yksi merkittiin viimeksi viime perjantaina. Kaarinassa viimeiset muutamat tartunnat ovat edellisviikon alusta.