Kuninkaantien nähtävyydet koottiin verkkojulkaisuun

0
Räpälä on yksi Kuninkaantien-verkkojulkaisun kohteista. Verkkojulkaisun ovat koonneet Mia Aitokari ja Hanna Ingrén. Sen julkistamistilaisuutta oli Paimioon järjestämässä Jouni Lehtiranta ja opastuskierroksesta Paimiossa vastasi Arimo Lähdeniitty.

PAIMIO

Torstaina julkaistiin uusi Kuninkaantie-verkkojulkaisu, johon on koottu yhteen Varsinais-Suomen nähtävyyksiä, jotka osuvat Kuninkaantien varrelle. Julkaisu löytyy sivulta kuninkaantie.info/verkkojulkaisu ja siihen on linkitetty kunkin esiteltävän kohteen kohdalle myös karttalinkki.

Paimiosta mukana julkaisussa on Paimion kirkko sekä vanhan kirkon paikka, Räpälä.

Esiteltävien kohteiden lisäksi reitin varrelle jää kohteita, joita ei ole esitelty, mutta joihin linkataan julkaisussa. Paimion kohdalla on linkattu muun muassa kulttuuriretkikohteisiin; museoihin, Askalankoskelle ja Parantolaan.

Oma Youtube-kanavaJulkaisusta vastaa Kuninkaantie ry ja erityisesti sen toiminnanjohtaja Mia Aitokar i, joka on koonnut julkaisun yhdessä opinnäytetyönään julkaisua tehneen Hanna Ingrénin kanssa.

– Kävimme kaikissa kohteissa pääasiassa kolme kertaa ja joka kerta tutkimme niitä vähän eri näkökulmista käsin. Minä valokuvasin kohteet ja Hanna videokuvasi, Aitokari kertoo.

Kohteiden videot on esitelty Kuninkaantien Youtube-kanavalla, jonne verkkojulkaisusta löytyy myös linkit kunkin kohteen kohdalla.

Räpälään piknikilleRäpälästä on verkkojulkaisussa kerrottu, että paikalla on ollut kirkko jo 1300-luvulla ja käytössä se on ollut vuoteen 1689 saakka.

– Tämä on myös erinomainen piknik-paikka. Tänne vaan eväät mukaan ja istuskelemaan suojaisalle nurmikolle, Aitokari vinkkaa.

Räpälään päästiin tutustumaan myös verkkojulkaisun julkistamistilaisuudessa. Julkaisu tapahtui yhtä aikaa verkossa ja Paimio-salissa. Tilaisuuden jälkeen osallistujat pääsivät osallistumaan Arimo Lähdeniityn pitämälle opastuskierrokselle sekä Paimion kirkkoon että Räpälään.

Omatoimimatkailu lisääntynytAitokari kertoo, että idea verkkojulkaisulle tuli alun perin tarpeesta ja kysynnästä.

– Ihmiset liikkuvat paljon ja omatoimimatkailu on huomattavasti lisääntynyt, hän kertoo.

Moni haluaa erityisesti nähdä luonto- sekä kulttuurikohteita kotimaassaan. Niinpä netistä helposti saatavilla olevalle reittiopaalle oli selkeää tarvetta.

Kuninkaantie kulkee Varsinais-Suomesta aina Vaalimaalle saakka ja yhdistys haki projektille rahoitusta eri maakuntien kulttuurirahastoista. Varsinais-Suomen kulttuurirahastosta heille myönnettiin 12 000 euroa, jonka turvin vuoden kestänyt hanke saatiin toteutettua.

– Tavoitteena on, että seuraavaksi saataisiin tehtyä vastaavat verkkojulkaisut myös Uudestamaasta ja Kymenlaaksosta, Aitokari sanoo.

KuninkaantieKuninkaantie on aikoinaan, jo 1300-luvulla, yhdistänyt Pohjoismaat ja Venäjän, ja reitti on kulkenut Norjan Bergenistä Pietariin saakka.

Suomessa reitti alkaa Turusta ja se jatkuu aina Vaalimaalle saakka.

Reittiä ovat aikoinaan kulkeneet muun muassa kuninkaat, mistä nimi juontaa juurensa.

Reitin varrella on toiminut kestikievariverkosto, koska laki velvoitti kievareita olevan aina noin 20 kilometrin välein.

Kuninkaantie ry perustettiin vuoden 2016 lopulla turvaamaan Suomen ensimmäisen virallisen matkailutien, Suomen toiseksi vanhimman tien, Kuninkaantien tulevaisuus.

Matkailutiestä noin 80 prosenttia kulkee edelleen Kuninkaantien vanhaa linjausta pitkin. Osa matkailutiestä on osoitettu kulkemaan uudempia linjauksia, koska vanhoilla teillä on esimerkiksi yksityistiestatus tai niitä pitkin ei voi kulkea linja-autoilla.

Tien pituus Suomessa on noin 480 kilometriä.

Turusta reitti kulkee Piispanristin kautta Tuorlaan.

Piikkiöstä Paimioon reitti kulkee: Tuorla – Turku-Viipuritietä pätkä ja nykytien yli Runkoon – Vanha Viipurintie – Rungon kestikievari – Vanha kivisilta ennen rautatietä – Rungontie – Hadvalantie – Piikkiön kirkko – Makarlantie – Vanha Makarlantie – Tammisilta (Arrois) – Paimiontie – Vuohimäentie – Veikkarintie – Moisio – Vanha turuntie – Paimionjoki – Sillankorvan talo – Pappila tien pohjoispuolella – Vistantie – Paimion kirkko Vistan kylässä – Pakurlan ja Rekottilan kylät Vistan tien varrella – Kevolantie – Kevolan kylä – Pitkäportaantie – Anttilan kylä – Turuntie 2351 – Silvolan kylä – Hajalan kylä (Trömperin kestikievarimuseo).