Mopoilu on harrastus, tapa liikkua, ajanvietettä

0
Tässä yksi niistä tilanteista, joihin monien aikuisten silmä tarttuu, mikäli näkymä on tieltä tai kadulta. Tämä kuva on lavastetusta tilanteesta.

Peetu Pelkonen

Paimiossa on nuoria. Ja nuoret ajavat mopoilla, kevareilla, mopoautoilla sekä mönkijöillä. Näistä menopeleistä lähtee ääntä.

Varsinkin mopoja on ollut vuosikymmeniä, ja ne ovat aina pitäneet ääntä. Tämä ei todennäköisesti ole muuttumassa vielä pitkään aikaan.

Monet aikuiset näkevät mopoilun vain vaarallisena haittana oman asuinalueen rauhalle ja sitä kautta yhteiskunnalle. Mopoilusta puhutaan paljon, ja suurin osa siitä on kritiikkiä.

Paimion keskusteluryhmässä valitetaan äänekkäistä mopoista. Mopoilijoille tullaan joskus jopa vaarallisesti huutamaan tai hypätään huitomaan mopoilijan eteen tielle.

Nuorten mielestä moni on sokea sille, että mopoilu on myös hyvä asia.

– Mopoilu ja ajaminen on minulle samanlainen harrastus, kuin esimerkiksi jääkiekko tai jalkapallo on jollekin toiselle. Se on tapa viettää aikaa kavereiden kanssa ja pitää hauskaa. Mopon huoltamisessa ja korjailussa oppii monia hyödyllisiä taitoja, joita ei muuten tulisi opittua, kertoo entinen mopoilija ja nykyinen kevarikuski, 16-vuotias Vilho Pajuluoma .

– Paimiossa välimatkat ovat pitkiä, joten mopoilu on tapa päästä liikkumaan vaivaamatta vanhempia. Lisäksi mopoilu on tapa viettää aikaa kavereiden kanssa. Aika kuluu myös mukavasti mopon parissa tallissa sitä rassailemassa, kommentoi Arttu Vähämiko , 15 v.

Nuorten vinkkelistä mopoilu ei ole tapa aiheuttaa mahdollisimman paljon haittaa aikuisille.

Se on hauska tapa viettää aikaa. Mopoilu on myös keino löytää uusia ystäviä, sillä kaikki mopoilijat kuuluvat jollain tavalla samaan ryhmään. Heitä sitoo rakkaus lajiin.

– Ennen kuin täytin 15, en ollut kovin kiinnostunut mopoista. Mutta kun sai mopon omaan pihaan, kasvoi kiinnostus valtavasti. Ja kun sai kortin taskuun, hulahtivat illat ja viikonloput ohi tuosta vaan, kun ajeli kavereiden kanssa. Ajaminen on minulle tosi tärkeää, voin vain unohtaa huoleni ja ajaa, kertoo entinen mopokuski, nykyinen kevarikuski, Severi Seikkula 16 v.

Vaikka joillakin mopoilijoilla voisi olla opittavaa, niin on aikuisillakin. Rakentava kritiikki ja rauhallinen keskustelu on hyvä asia, mutta huutamisella ja aggressiolla ei poikien mukaan pääse mihinkään.

– Tietenkin on aikuisia, jotka tulevat mopoilusta valittamaan. Osa tulee asiallisesti juttelemaan ja kertomaan rauhallisesti mielipiteitään siitä, mitä mopoilijat voisivat tehdä rauhan säilyttämiseksi. Ja jos minulle puhutaan asiallisesti, vastaan asiallisesti. Toisaalta on myös niitä, jotka hyppäävät liikkuvan mopon eteen ja tulevat aivan naamalle huutamaan. Minusta se ei tunnu mukavalta. Jos tullaan epäkohteliaasti huutamaan päin naamaa, ei siinä itseä kauheasti huvita ystävällisesti vastata, Seikkula sanoo.

Pärinä, kaasuttelu, eli ylipäätään äänekkäämpi harrastaminen, aiheuttaa närää joissain ihmisissä. Mopoilijoiden oleskelua erityisesti Naskarlantien ylittävän sillan kupeessa olevalla suoralla kritisoidaan.

– Niin kauan kun olen mopolla ajanut, on tullut valitusta yöllä ajamisesta tai mopon kovista äänistä. Varsinkin ”Naskarlansuoralle” on tultu monesti valittamaan. Esimerkiksi kävelytiellä oleskelusta on tultu valittamaan, mutta nämäkin ongelmat on saatu ratkaistua rauhallisesti. Naskarlantiellä mopoillaan ja temppuillaan siksi, että ei ole muutakaan paikkaa. Mielestäni hyvä ratkaisu tähän Naskarlantien ongelmaan olisi antaa mopoilijoille oma paikka, missä saisi rauhassa omalla vastuulla harjoitella temppuilua sekä hengailla häiritsemättä muita, kertoo Pajuluoma.

Harrastus siinä missä joku muukin

Niin kuin mopoilijat kertoivat, mopoilu ja ajelu on siis harrastus muiden joukossa. Toki siitä valitetaan, mutta ongelma ei ole ylitsepääsemätön. Vuonna 2017 Koskella oli sama ongelma, ja siellä päätettiin tehdä asialle jotain. Koskella annettiin mopoilijoille oma paikka, missä oleskella ja ajella. Paimiossa on jalkapallon harrastajille jalkapallokenttä, jääkiekkoilijoille jäähalli, miksi ei voi mopoilijoille olla yhtä tienpätkää tai asfalttiparkkipaikkaa?

Peetu Pelkonen

Raja menee kadulla keulimisessa

Poliisi saa runsaasti ilmoituksia häiritsevästä mopoilusta ja autoilusta taajamissa ja tietenkin myös Paimiossa. Ilmoituksia tulee etenkin perjantai -ja lauantai-iltaisin.

– Taajamassa on aina ääntä, ja siihen myös mahtuu ääntä, mutta esimerkiksi usean mopon pitkäaikainen kiihdyttely hyvin myöhäiseen aikaan on kiistämättä häiritsevää, kommentoi ylikomisario Stephan Sundqvist , joka on Varsinais-Suomen poliisin valvonta- ja hälytyssektorin vetäjä.

Poliisi pyrkii puuttumaan tilanteisiin ensisijaisesti opastamalla ja neuvomalla. Yleensä poliisin tuleminen paikalle rauhoittaa tilannetta, vaikkakin usein vain väliaikaisesti.

– Mopoilu on monelle nuorelle tärkeä harrastus, jonka kautta voi tavata kavereitaan luontaisessa ympäristössä. Mopoilussa ei sinänsä ole mitään väärää, hän sanoo.

Sen Sundqvist nostaa esiin, että poliisi puuttuu ajamiseen erityisesti näissä neljässä tilanteessa:

– Kun ajetaan umalassa, viritetyllä mopolla tai ilman ajo-oikeutta. Liikenneturvallisuuden vaarantaminen esimerkiksi kadulla tai tieliikenteessä on yksiselitteisesti kiellettyä. Tähän kuuluu esimerkiksi etupyörän nostaminen ilmaan.