“Olemme tasavertaisia äitejä molemmat”

0
Susanna Silvander-Rosti (vas.) on kotoisin Paimiosta. Nykyisin perheeseen kuuluu vaimo Ella Rosti sekä kaksoset Elsi ja Sulo. Perhe odottaa kolmatta lasta.

– Meille oli alusta saakka selvää, että haluamme lapsia ja juttelimme toiveistamme jo ensimmäisillä treffeillä, Susanna Silvander-Rosti naurahtaa.

Kun paimiolaislähtöinen Silvander-Rosti, 31, sekä vantaalainen Ella Rosti , 34, alkoivat seurustella vuonna 2015, suhde kehittyi nopealla aikataululla. Vuonna 2017 pari meni naimisiin ja vuonna 2018 syntyi perheeseen kaksoset, nyt kohta kolmevuotiaat Sulo ja Elsi . Tällä hetkellä perheeseen odotetaan kolmatta lasta, jonka laskettu aika on lokakuussa.

– Meillä oli ajatuksena, että haluaisimme vähintään kaksi lasta ja molemmat saisivat kokea sen, miltä tuntuu olla raskaana. Ella valikoitui ensimmäiseksi siksi, että hän on minua kolme vuotta vanhempi ja ajateltiin, ettei tule sitten ainakaan ikä esteeksi. Ella toimittikin meille lapsia kaksin kappalein, mutta silti halusimme yrittää vielä kolmatta lasta, nyt raskaana oleva Silvander-Rosti kertoo.

Sille, kuka on kenenkin lapsen biologinen äiti, ei perheessä ole kuitenkaan merkitystä.

– Kaikki ymmärtävät, ettemme ole geeniperhe. Rakkaus on se, mikä tekee meistä perheen, eivät geenit. Olemme kaikille lapsillemme ihan tasavertaisia äitejä, Silvander-Rosti sanoo.

Raskas odotusaika

Silvander-Rosti kertoo, että kaksosten raskaus onnistui neljännellä inseminaatiolla, mutta kolmannen lapsen yrittäminen oli haastavampaa ja kesti yhteensä pari vuotta.

– Halusimme käyttää saman lahjoittajan sukusoluja kuin kaksosille ja niiden varasto alkoi huveta. Niinpä jo kahden inseminaatioyrityksen jälkeen päätimme kokeilla koeputkihedelmöitystä, koska siinä raskautumistodennäköisyys on korkeampi.

Koeputkihedelmöityskertoja tarvittiin lopulta yhteensä yhdeksän, ennen kuin alkio kiinnittyi ja raskaus alkoi.

– Oli se todella raskas kaksi vuotta sekä henkisesti että fyysisesti ja sain yhden keskenmenonkin. Olimme päättäneet, että tämä yhdeksäs olisi ollut viimeinen kokeilu, minkä jälkeen olisimme siirtäneet seuraavan alkion Ellaan. Mutta yhdeksäs alkio varmaan tiesi olevansa viimeinen ja onnistui, Silvander-Rosti iloitsee.

50 000 seuraajaa Youtubessa

Pariskunnalla on ollut vuodesta 2018 saakka suosittu Youtube-kanava “Kaksi äitiä ja kaksoset”, joissa he jakavat perhe-elämäänsä. Kanavalla on jo yhteensä yli 50 000 seuraajaa.

– Aloitimme sen silloin kun odotimme kaksosia, koska halusimme dokumentoida tätä uutta jännää elämänvaihetta. Sitten aloimme kuitenkin saada seuraajia, ensin kymmenen sitten tuhat ja sitten kymmeniä tuhansia, Silvander-Rosti muistelee.

Aluksi pari sai ikävääkin palautetta, mutta pääosin viestit ovat kuitenkin aina olleet positiivisia.

– Halusimme tuoda sateenkaariperheen elämää tutummaksi ihmisille ja hälventää ennakkoluuloja. Positiivisen palautteen myötä homma alkoi tuntua entistä merkityksellisemmältä. Olemme kuulleet, että kanavamme on myös auttanut joitain nuoria tulemaan kaapista. He ovat esimerkiksi näyttäneet videoita vanhemmilleen ja sitten kertoneet, että haluavat tulevaisuudessa samanlaisen perheen kuin meillä, Silvander-Rosti kertoo.

Lastenkirja kaksosten inspiroimana

Tubettaminen ei kummallekaan ole päivätyö, sillä Silvander-Rosti on töissä DNA:lla ja Rosti Keskon digimarkkinoinnissa. Silvander-Rosti on nykyisin myös kirjailija, sillä hänen esikoisteoksensa, lastenkirja Sulon ja Elsin uudet naapurit ilmestyi huhtikuun lopussa.

Kirja on saanut inspiraationsa perheen omista, samannimisistä kaksosista ja kirjassakin lapsilla on kaksi äitiä. Teos kertoo paitsi sateenkaariperheestä, myös muunlaisista perheistä.

– Kirjassa Sulo ja Elsi muuttavat naapurustoon, jossa he tutustuvat erilaisiin perheisiin. On esimerkiksi yhden vanhemman perhe, uusperhe, maahanmuuttajaperhe ja lapseton perhe. Kirjan sanoma on, että jokainen perhe on yhtä arvokas ja tärkeintä on rakkaus, Silvander-Rosti kertoo.

Hän halusi kirjoittaa lastenkirjan monenlaisista perheistä, koska esimerkiksi niitä käsitellään suomalaisessa lastenkirjallisuudessa melko vähän.

– Kun aloimme odottaa kaksosia, etsimme kirjoja sateenkaariperheistä ja kyllä niitä on, mutta niitä saa kyllä ihan etsimällä etsiä, hän sanoo.

Kirjalle on selvästi ollut kysyntää, sillä reilussa viikossa ensimmäinen painos myytiin loppuun ja nyt teoksesta on tulossa toinen painos.

Äitienpäivänä Paimioon

Kahden äidin perheessä äitienpäivää vietetään perinteisesti, vaikka juhlittavia onkin kaksi.

– Lapset ovat paljastaneet, että he ovat tehneet päiväkodissa meille yllätyksen. Sitä odotamme eniten, sillä nyt ensimmäistä kertaa lapset ovat tehneet jotain itse, Silvander-Rosti sanoo.

Äitienpäivää juhlistetaan myös lasten tanssiesityksellä, kakulla ja tarkoitus on myös vierailla Silvander-Rostin äidin luona.

– Menemme äitienpäivänä käymään myös Paimiossa mummolassa, hän kertoo.