Paikallinen koronatilanne hyvä- seudulla vielä heikko

0

PAIMIO,SAUVO, KAARINA

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos ei kirjannut keskiviikkona Paimioon, Sauvoon tai Kaarinaan yhtään uutta tartuntaa. Sauvon ilmaantuvuusluku on pudonnut nollaan viikkojen ”puhtaan” ajan jälkeen. Paimiossa ilmaantuvuus on nyt 82 ja Kaarinassa 59.

Koko maahan kirjattiin keskiviikkona 280 uutta koronatartuntaa. Varsinais-Suomen alueella tartuntoja oli eniten Turussa,12 tapausta. Salosta uusia tapauksia raportoitiin kuusi.

Yhteensä Varsinais-Suomen alueella varmistettiin 21 tartuntaa.

Jo tiistaina Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri viestitti, että koronatilanne alueella on vaikeutunut uudelleen ja siksi rajoitusten purku on hankalaa. Tilanne ilmaantuvuuslukujen osalta on selkeästi heikompi kuin vuosi sitten.

Perhe- ja lähipiirissä sekä teollisuuden työpaikoilla tartunnat ovat lisääntyneet ja vappu- ja muu keväinen juhlinta nuorten ja työikäisten keskuudessa lisäsi sekin selvästi tartuntoja.

Salossa on viimeisen viikon aikana ollut asukaslukuun nähden huolestuttavasti tapauksia. Siellä ilmaantuvuusluku oli tiistaina 300.

 

Rokotussuoja kattava vasta syksyllä

Paimion ja Sauvon terveyskeskuksessa jatkuvat koronarokotukset 55 vuotta täyttäneille henkilöille sekä 16-69-vuotiaille THL:n riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville henkilöille. Ensi viikolle oli tämän viikon keskiviikkona varattavissa parisensataa rokotusaikaa.

Ensi viikolla käynnistyvät tehosterokotukset henkilöille, jotka ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen AstraZenecan rokotteella viikolla 8. 65 vuotta täyttäneet saavat saman AstraZenecan rokotteen tehosteen ja tätä nuoremmille annetaan joko BiontechPfizerin tai Modernan rokote.

Vaikka rokotukset etenevät hyvin, kunnittaisia eroja on johtuen muun muassa ikäluokkien koosta. THL:n kuntakohtaisiin rokotuslukuihin kirjataan myös työterveyden kautta rokotetut, mutta kirjauksissa on edelleen pieniä viiveitä.

Kaarinassa rokotuskattavuus on THL:n lukujen valossa 36,2 % väestöstä. Paimiossa luku oli keskiviikkona sama ja Sauvossa 41,5. Kunnissa, joissa väestörakenne painottuu ikääntyneisiin rokotuskattavuusluvut ovat tyypillisesti nyt korkeampia.

Sairaanhoitopiiri korosti alkuviikolla, että rokotuskattavuus on kuitenkin kokonaisuutena edelleen riittämätön. Keski-ikäisten rokotukset ovat vasta alkaneet ja nuorempia ei ole rokotettu juuri lainkaan.

– Aikuisväestö on rokotussuojassa vasta syksyllä toisen rokotuksen jälkeen, joten kesällä matkustaminen ulkomaille, joukkokokoontumiset ilman turvavälijärjestelyitä ja ravintolarajoituksien vapauttaminen eivät vielä ole realistisia eivätkä riskivapaita, kommentoi tilannetta tiistaina Tyks:n ylilääkäri Esa Rintala .

Tältä pohjalta kokoontumisrajoituksia lavennettiin vain kymmeneen henkilöön. Esimerkiksi oppilaitosten päättäjäisjuhlien järjestäminen onnistuu vain rajoitetusti. Valmistujaiset ja muut yksityiset juhlat voidaan järjestää niin, että on enintään kymmenen henkilöä paikalla samaan aikaan.

Mikäli kesällä ollaan edelleen leviämisvaiheessa, yli kymmenen henkilön yleisötilaisuuksia ei voida järjestää. Mikäli kesän aikana päästäisiin kiihtymisvaiheeseen, yli 50 henkilön tapahtumia voitaisiin järjestää turvavälein ja hygieniatoimin.