Paikkakunnan ihmiset ja asiat tuntevaa paikallislehteä tarvitaan

0

Kun suomalaisilta kysytään, mitkä ominaisuudet ovat tärkeimmät uutis- ja ajankohtaismedialle, kärkeen nousee vuodesta toiseen lähes kaikkien valintana luotettavuus. Luotettavimpien medioiden ylivoimaiseksi ykköseksi suomalaiset sijoittavat sanomalehdet. Painettuja tai digitaalisia sanomalehtiä pitää luotettavana kolme neljästä suomalaisesta, nuorista aikuisista peräti 88 prosenttia. Luotettavuudessa kakkoseksi sijoittuva televisio jää selvästi takamatkalle (58 %). Häntäpäähän sijoittuvaan sosiaaliseen mediaan luottaa vain pari prosenttia suomalaisista.

Uutismedian liitto kysyi taannoin paikallislehtien alle 40-vuotiailta tilaajilta, miksi he ovat päätyneet tilaamaan lehtensä. Neljä viidestä (78 %) totesi perusteeksi sen, että lehdestä saa hyvän kuvan paikkakunnan asioista. Toiseksi eniten tilausta perusteltiin lehden luotettavuudella (66 %) ja kolmanneksi sillä, että sitten tietää mistä puhutaan (64 %).

Paikkakunnan uutisten ja ajankohtaisten tapahtumien tiedonjanon täyttymisen ohella paikallislehti on erityisen merkittävä myös siinä, että sen välityksellä ”saa jatkuvasti tietoa paikallisten yritysten tarjonnasta sekä inspiraatiota ja välineitä tuotteiden ja palveluiden ostamiseen”. Näin paikallislehtensä tilausta perustelee joka toinen nuori tilaaja.

Paikkakunnan ihmiset ja asiat, tilanteet ja tunnelmat tunteva paikallislehti on merkittävä tekijä myös yhteisön vahvistajana ja oman alueensa puolestapuhujana. Suomalaisista 80 prosenttia, nuorista aikuisista 85 prosenttia, toteaa sanomalehtien olevan merkityksellisiä paikallisten asioiden edistäjänä. Muiden medioiden tarjonta ei ole onnistunut nakertamaan sanomalehden paikallista merkitystä millään tavalla, huima tulos on säilynyt samana vuodesta toiseen.

Eikä sovi unohtaa näin kuntavaalien lähestyessä tosiasiaa, että suomalaiset aikovat hakea tietoa äänestyspäätöksensä tueksi eniten painetuista ja digitaalisista sanomalehdistä. Tämä on tietysti ihan luonnollista, koska kuntalaiset seuraavat asuinkuntaansa koskettavien asioiden uutisointiakin eniten painetuista tai digitaalisista sanomalehdistä.

Uutismedian liitto onnittelee lämpimästi 105 vuotta täyttävää Kunnallislehteä. Samalla toivotamme mitä parhainta vuoden jatkoa Peimarin seudun asukkaille sekä Kuntsaria kaikkialla muullakin lukeville.

Sirpa Kirjonen

Kirjoittaja on Uutismedian liiton markkinointi- ja tutkimusjohtaja.