Paimio hankkimassa lisää keskeistä tonttimaata

0
KTO:lta ostettava maa-alue on Valkojantien ja Naskarlantien kainalossa. Valkojantieltä kulkee KTO:lle kevytväylä, ohi lammen ja puistomaisen alueen. Puistomaisuus on tarkoitus kaavoituksessa säilyttää.

PAIMIO

Paimio reagoi tonttien kysyntään ja vahvistaa tonttireserviään hankkimalla lisää tonttimaata. Paimion kaupunginhallituksen kokoukselle esitetään keskiviikkona kolmea kohtalaisen keskeistä maakauppaa, joiden yhteenlaskettu kustannusvaikutus on lähes 380 000 euroa. Kaupunki ostaisi KTO:lta Valkojantien varresta niin sanotun lammen alueen sekä lisäksi valmiiksi kaavoitettua tonttimaata Hanhijoelta useammilta yksityisiltä maanomistajilta.

Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän ylläpitämä Kehitysvamma-alan tuki ja osaamiskeskus KTO on kaupannut Valkojantien varressa olevaa lammen aluetta jo useamman vuoden ajan. Kyseiseltä alueelta on purettu pois vanhoja kiinteistöjä kuntayhtymän toiminnan muuttuessa ja kyseistä keskeistä aluetta on muutoinkin siistitty.

Alueen koko on vajaat yhdeksän hehtaaria ja sille on mahdollista kaavoittaa noin 21 pientalotonttia, sekä muutama rivitalokin ja paritaloja. Tonttien yhteenlaskettu pinta-ala olisi n. 36.250 m². KTO on jo osaltaan hyväksynyt kaupungin tarjoaman maapohjahinnan, joka on 4,3 euroa neliöltä eli noin 160 000 euroa. Kauppaehdoissa on sovittu, että KTO:lle ei ole jäämässä mitään rasitteita kyseisestä siivotusta maa-alueesta. Siitäkin on sovittu, että lampi ja sen välitön ympäristö jää virkistysalueeksi.

KTO:lle jää kaupan jälkeenkin reserviin viitisen hehtaaria maata ja rakennusoikeutta kuntoutuskeskuksen päärakennuksesta katsoen moottoritien suuntaan. Siellä sijaitsivat useimmat viime vuosien aikana puretut palvelukotirakennukset.

Käytännössä alue on siis kaavoittamaton ja sen kaavoituksen käynnistämisestä päättää sitten syksyllä aloittava uusi valtuusto.

Valmista tonttimaata Hanhijoelta


Valmista ja kunnallistekniikan piirissä jo olevaa tonttimaata kaupunki ostaa muutamilta yksityisiltä maanomistajilta. Toisessa kaupassa ostetaan kaksi määräalaa, jotka rajoittuvat Hanhijoentiehen ja Loppistentiehen. Niiden tuntumassa on jo toteutunut viime vuosina muutamia uusia omakoti- ja rivitaloja. noin 11 000 neliön määräaloille on kaavoitettu 9 omakotitonttia, joissa on myös kunnallistekniikka valmiina. Yksityisiltä maanomistajilta lunastettavat tontit saadaan siis heti myytäviksi tai vuokrattavaksi. Maanomistajille palautetaan myös heidän maksamansa korvaus kunnallistekniikasta, joten maakaupat maksavat kaupungille vajaat 170 000 euroa.

Aivan naapurista Kohisevantieltä on niinikään tarkoitus ostaa noin 12 000 neliön kiinteistö, jossa on virkistysalueen lisäksi kolme omakotitonttia. Tämän kiinteistön kauppahinta on 50 000 euroa. Molemmat nämä alueet ovat todella lähellä Paimion keskustaa ja kaupungin maapoliittinen toimikunta on puoltanut näitä maakauppoja.

Vapaita tontteja Tiilitehtaan alueella on vielä reilusti, ja Saaren alueella kymmenkunta. Sen sijaan esimerkiksi Pakurlanmetsän parikymmentä tonttia olivat melkoinen menestys, sillä ne on kokonaan varattu tai vuokrattu ja useimpiin on jo nousemassa uusi talo. Sen osalta yhdeksi isoksi vetovoimatekijäksi nähtiin paitsi keskeinen sijainti, tonttien taloudellinen koko.

Myös rivitalorakentaminen on Paimiossa vireytynyt ja tällä viikolla kaupunki on vuokraamassa taas yhden rivitalotontin Saaren kakkosalueelta.