Poistotekstiilien kerääminen laajenee Turun seudulla

0
KAMU-keräysastiat tunnistaa farkkutilkkuhupusta. Astia on yksi esimerkki poistotekstiilin hyötykäytöstä. Astiat on valmistettu Lounais-Suomen alueelta kerätyistä vanhoista farkuista. Idean takana on tamperelaisyritys Piece of Jeans.

PAIMIO

Lounais-Suomen Jätehuolto ( LSJH) ja kaupan alan toimijat lanseeraavat uuden poistotekstiilinkeräyksen Lounais-Suomessa.

Kyseessä on kotimainen KAMU-keräys. Se on LSJH:n ja keräyskumppaneiden maksuton poistotekstiilinkeräys asukkaille. Keräykseen tuodusta tekstiilistä valmistetaan kierrätyskuitua Paimiossa.

Poistotekstiilejä ovat kuivat ja puhtaat, mutta esimerkiksi puhki kuluneet ja siksi käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit.

– Kokeilemme myymälöissä järjestettävää keräystä täällä Lounais-Suomessa, ja jos keräysmalli saa hyvän vastaanoton, se on helppo ottaa käyttöön myös muiden jätelaitosten alueilla, sanoo keräyskokeilua organisoiva LSJH:n projektisuunnittelija Oskari Pokela.

Jalostus Paimiossa


KAMU-keräyspaikkoja on tällä hetkellä Turussa, Naantalissa, Aurassa ja Kemiönsaaren Dragsfjärdissä. Yhteensä Turun seudulla on kymmenen keräystoimijaa.

Toivottavasti pian jokunen myös Peimarin alueen kunnissa. Vaikkapa Paimiossa, missä jalostaminen tapahtuu.

KAMU-keräys tapahtuu sisätiloissa, jotta tekstiilit pysyvät paremmin kuivina. Poistotekstiili on jätelajina herkästi pilaantuvaa, minkä vuoksi sitä on hankala kerätä samanlaisiin astioihin, kuin esimerkiksi taloyhtiöiden pihoissa kerätään polttokelpoista jätettä.

LSJH jalostaa KAMU-keräykseen tuoduista mekaaniseen kierrätykseen soveltuvista poistotekstiileistä kierrätyskuitua pilottivaiheen käsittelylinjastolla Paimiossa kesäkuusta alkaen.

– Poistotekstiilit avataan käsittelylinjastolla mekaanisesti kierrätyskuiduksi. Teemme tekstiileistä raaka-ainetta, jota erilaiset yritykset voivat hyödyntää uusien tuotteiden valmistamiseen. Yritykset voivat valmistaa kierrätyskuidusta esimerkiksi lankaa, eristelevyä tai vaikkapa terassilautaa, Oskari Pokela avaa.

Paimion linjaston läpi tulee kulkemaan yhden tunnin aikana 500–1000 kiloa tekstiiliä. Linjaston maksimikapasiteetti on viisi miljoonaa kiloa vuodessa.

KAMU tulee sinne, missä ihmiset ovat


LSJH luo parhaillaan poistotekstiilin keräykselle ja lajittelulle kansallista ja yhtenäistä toimintamallia yhdessä muiden Suomen kuntien jätelaitosten kanssa.

KAMU-keräyksellä voidaan täydentää jätelaitosten omia keräyksiä.

Tähän mennessä poistotekstiiliä on voinut LSJH:n alueella viedä maksutta muun muassa LSJH:n lajitteluasemille, poistotekstiilihallille ja lajittelukumppanien keräyspisteille.

KAMU:n myötä maksuton poistotekstiilinkeräys tuodaan sisätiloihin sinne, missä ihmiset arjessaan asioivat.

Mitä KAMU-keräykseen?


Tuo KAMU-keräykseen kuivat ja puhtaat, loppuun kuluneet ja käyttökelvottomat vaatteet sekä kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat.

Pakkaa poistotekstiili tiiviisti muovipussiin ja sulje pussi huolellisesti, jotta tekstiilit eivät pääse pilaantumaan!

Älä tuo KAMU-keräykseen mattoja, kenkiä, laukkuja, vöitä, alusvaatteita, sukkia, sukkahousuja, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, pehmoeläimiä tai kosteita, homeisia, tekstiilituholaisia sisältäviä tai vahvasti haisevia tekstiilejä. Lajittele ne polttokelpoiseen jätteeseen.

Myy suoraan uudelleenkäyttöön kelpaavat, hyväkuntoiset vaatteet ja kodintekstiilit esimerkiksi kirpputorilla tai lahjoita hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin.