Poliisi tietää pyörävarkauskuviot Paimiossakin

0

PAIMIO, KAARINA

– Kyllä, härskillä tavalla toimivat pyörävarkaat nyt, ja poliisin tiedossa on epäiltyjä henkilöitä, sanoo rikoskomisario Mika Paaer Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Lounais-Suomen poliisilla on tällä hetkellä tutkinnassa yhteensä kymmenen eri tapausta, joissa yksityinen toimija ostaa kansalaisilta polkupyöriä ja myy niitä voitolla eteenpäin internetin myyntikanavien, pääasiassa Facebookin Marketplacen ja Tori.fi-sivuston, kautta.

Paimiossa pyörävarkaudet olivat ammattimaisia jo viime syksynä ja nyt viime viikot tilanne on ollut taas todella ongelmallinen. Paimion keskusteluryhmissä facebookissa huudellaan pyörien perään ja kommenttikentässä näkyy, miten varastetut pyörät ovat jo toisaalla myynnissä. Keskustelujen perusteella tekijöiksi epäillään samoja kuin syksyllä.

Mika Paaer ei erikseen kommentoi tutkinnassa olevia tapauksia. Pyörävarkauksiin on kuitenkin laitoksella keskitytty määrätietoisesti jo vuoden ajan, ja poliisin tietoon on Lounais-Suomessa tullut useita toimijoita, jotka harjoittavat ammattimaisesti pimeää polkupyöräkauppaa myymällä jopa satoja pyöriä vuosittain. Poliisi tutkii tapauksia veropetoksina.

– Kyse on mittavasta käytettyjen polkupyörien jälleenmyynnistä, josta ei ilmoiteta verottajalle. Veropetoksen lisäksi myyjä voi syyllistyä kätkemisrikokseen, mikäli tietoisesti välittää rikoksella saatua omaisuutta eteenpäin, hän sanoo.

Joissain tapauksissa pimeä pyöräkauppa on jatkuvnut jopa neljän vuoden ajan. Kyseisissä jutuissa epäillään olevan kyse yhteensä jopa 7 000–10 000 jälleenmyydystä polkupyörästä.

Lisäksi tutkinnassa on havaittu useita pienempiä toimijoita, jotka myyvät muutamia kymmeniä pyöriä vuosittain.

Poliisi pyytää havaintoja

Pimeät markkinat tarvitsevat asiakkaansa. Poliisi muistuttaa, että myös ostajalla on vastuu omasta toiminnastaan. Käytettyjen pyörien markkinoilla on asiallisiakin toimijoita, mutta varovainen ostaja tarkistaa tietyt asiat.

– Liian halpa hinta, epäselvät myyntiolosuhteet tai kiire saada pyörä myydyksi voivat kertoa ongelmista. Lisäksi kannattaa mahdollisuuksien mukaan varmistua pyörän runkonumerosta, pyörän alkuperäisestä ostopaikasta, myyjän henkilöllisyydestä sekä tarkistaa myyjän muut myynti-ilmoitukset, Paaer listaa.

Mikäli myyjä ei luovuta tietojaan, haluaa maksun vain käteisellä ja jos samalla henkilöllä on myynnissä paljon erilaisia pyöriä, on usein parasta jättää kaupat sikseen ja tehdä ilmoitus poliisille. Havaintoja voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi.

– Jos kallista polkupyörää myydään todella halvalla, esimerkiksi puoleen hintaan sen arvosta, voidaan ostajaakin mahdollisesti epäillä rikoksesta, mikäli polkupyörä myöhemmin paljastuu anastetuksi, Paaer muistuttaa.

FAKTA

Tallenna runkonumero.

Lukitse pyörä ja varmista, että säilytyspaikka on turvallinen.

Tallenna runkonumero varkauden varalta.Myös muu yksilöivä tieto (esimerkiksi soittokello, itse kiinnitetty juomapulloteline tai liimattu tarra) tai esimerkiksi pyörästä otettu valokuva voivat auttaa mahdollisen rikoksen selvittämisessä.

Jos tilanne on veres, eli näet pyörävarkauden, soita hätänumeroon. Varkaudesta on hyvä tehdä viipymättä rikosilmoitus poliisin sähköisessä asioinnissa ja esim. pyörävarkauksille on oma lomakkeensa.

Varkauden lisäksi seuraa paitsi netin myyntipalstoja myös Lounais-Suomen poliisin Facebookissa olevaa polkupyöräsivua, jolla julkaistaan tietoa Turun seudulla löytyneistä polkupyöristä.