PS-ehdokkaan vaalikonekommenteissa vihapuhetta

0

Paimion perussuomalaisten ehdokkaan Joonas Taipaleenmäen kommentteihin useissa vaalikoneissa on kiinnittynyt monien lukijoiden huomio. Taipaleenmäki perustelee vaalikoneissa vastauksiaan käyttäen kieltä ja sanamuotoja, jota lehti ei voinut edes viime lehden ehdokashaastattelussa, tai tässäkään jutussa toistaa, koska voi syyllistyä vihapuheen levittämiseen.

Taipaleenmäen perustelut vaalikoneissa kohdistuvat muun muassa eri väestöryhmiin, ja ovat luonteeltaan asiattomia ja niitä voi osin pitää myös yllyttävinä.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen tutustui toimituksen pyynnöstä Taipaleenmäen kommentteihin. Hän korostaa, että näitä kysymyksiä ei ole toistaiseksi ratkottu JSN:ssä, joten hän kommentoi vain oman näkemyksensä pohjalta.

– En voi ottaa kantaa yksityiskohtiin, koska asiasta voidaan kannella JSN:lle, ja olisin silloin jäävi käsittelemään kyseistä kantelua. Yleisesti kuitenkin pätee, että vaalikoneita koskevat soveltuvin osin Journalistin ohjeet liitteineen. Jos jonkun ehdokkaan vaalikonevastauksessa selvästi loukataan esim. ihmisarvoa, toimituksella on vastuu viestin jälkimoderoinnista. Toisaalta äänestäjillä on oikeus tietää ehdokkaan ajattelusta ja linjasta, joten moderointikynnys ei voi olla matalalla. Jos vastauksia moderoidaan julkaisun jälkeen, siitä on hyvä kertoa lukijoille.

Taipaleenmäen kommentit mm. Ylen ja Iltasanomien ja Helsingin Sanomien vaalikoneissa saattavat jopa ylittää rikoskynnyksen siltä osin, että hän kiihottaa kansanryhmää vastaan, kun toteaa esimerkiksi jonkun tietyn ryhmän ansaitsevan luoteja. TS-yhtymän vaalikoneeseen ehdokas ei ole vastannut.

Viime lehdessä julkaistussa Kuntsarin vaalisohvalla- juttusarjassa Taipaleenmäki tyytyi itse vain toteamaan olevansa sanojensa takana.

Paimion perussuomalaisten vaaliasiamies ja vaalipäällikkö Matti Mäkelä, onko ryhmä tietoinen näistä Taipaleenmäen ajatuksista ja kommenteista vaalikoneissa? Seisotteko näiden kommenttien takana?

– Ei todella ole, kuulostaa rajulta. En ollut tietoinen näistä. Tällaiset kommentit eivät missään nimessä ole ryhmän tai puoleen kannan mukaisia, eikä ehdokas ole tällaisia mielipiteitä ryhmälle tuonut julki.