Uusi asumisyksikkö aloitti Sauvossa

0
Maiju Salonen toimii palveluesimiehenä Sauvon uudessa asumisyksikössä.

SAUVO

Sauvon kirjaston vieressä avasi ovensa helmikuun alussa Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän kehitysvamma-alan tuki ja osaamiskeskuksen, KTO:n rakennuttama uusi asumisyksikkö.

– Työntekijät aloittivat 25.1. ja ensimmäiset asukkaat muuttivat 1.2. portaittain siten, että viimeiset tulivat maaliskuun puolivälin paikkeilla, kertoo palveluesimies Maiju Salonen.

Asumisyksikössä on 12 asukaspaikkaa, jotka ovat kaikki täynnä. Henkilökuntaa on parikymmentä ihmistä, jotka työskentelevät kolmessa vuorossa.

Asukkaat ovat pääasiassa nuoria aikuisia, joilla on autismikirjon häiriö.

Salonen kertoo, että Kehas-ohjelman mukaisesti tavoitteena on, ettei kehitysvammaisia asuisi enää laitoksissa vuoden 2020 jälkeen. Tämä ei ole täysin toteutunut sen vuoksi, ettei tuetun asumisen palveluyksiköitä ole ollut tarpeeksi. Niinpä Sauvoon perustetulle asumispalveluyksikölle oli selkeä tarve. KTO:n asukkaat tulevat pääsääntöisesti varsinaissuomalaisista, kuntayhtymän jäsenkunnista.

Asukkailla on jokaisella oma huoneensa, johon kuuluu kylpyhuone. Päärakennus on jaettu kolmeen kotiryhmään, joista jokaisessa on neljä asukasta. Jokaisessa talon siivessä on omat oleskelu- ja ruokailutilansa ja keittiönsä, jotka neljä asukasta jakaa. Lisäksi rakennuksessa on sauna sekä aidattu sisäpiha, josta löytyvät muun muassa asukkaiden pitämät hämähäkkikeinu sekä maahan upotettu trampoliini.

– Tekniikkaa täällä on paljon, esimerkiksi verhoja voi ohjata toimistoista, ja aluksi vähän jännitti, että toimiiko kaikki, mutta tosi hyvin kaikki on mennyt, Salonen sanoo.

Paitsi tekniikan suhteen, Salonen kertoo, että myös viihtymisen suhteen kaikki on mennyt hyvin.

– Odotamme, että kunhan korona-aika hellittää, niin pääsisi sitten vähän enemmän tutustumaan asukkaiden kanssa Sauvoonkin, hän sanoo.