VAALISOHVALLA-juttusarja: Laulajainen panostaisi perheiden hyvinvointiin

0
Sauvolainen Kristillisdemokraattien ehdokas Juhani Laulajainen satsaisi perheiden hyvinvointiin ja vanhuksiin, mutta myös Sauvon luontokohteisiin. - Sauvossa ei ole hyödynnetty merellisyyttä ja muiden luontokohteiden mahdollisuuksia.

Sauvo

Osmalahdessa asuva Juhani Laulajainen on ollut ennenkin ehdolla kuntavaaleissa. Valtuusto ei ole tuttu, mutta sosiaali- ja terveyslautakunnassa hän on istunut edelliset kaksi kautta. Sitä kautta Turusta 15 vuotta sitten muuttanut Laulajainen on päässyt sisälle kunnan asioihin.

– Viimeisestä kaudesta ei ole kokemusta, kun en ole päässyt asioita läheltä seuraamaan, mutta some-keskusteluja olen seurannut ja niiden keskustelun sävy harmittaa. Usein ne menevät riitaiseksi ja kaipaisi malttia. Asioista voidaan olla erimieltä, mutta sovinnollisempaan sävyyn, Laulajainen sanoo.

Kristillisdemokraattien listoilla ehdolla oleva Laulajainen nostaa tärkeimmäksi asiaksi vaaliteemoissaan lapset ja nuoret.

– Yhteiskunnan hyvinvointi perustuu perheiden hyvinvointiin. Istuessani sosiaali- ja terveyslautakunnassa huomasin lasten huostaanottojen olevan kalliita juttuja. Silloin tulin myös miettineeksi, että niitä oli suhteellisen paljon näinkin pienessä kunnassa. En tiedä mikä tilanne on nyt, mutta apua pitäisi pystyä tarjoamaan mahdollisemman varhaisessa vaiheessa ja tehdä ennaltaehkäisevää työtä koulussa. Etenkin nyt korona-aikana on puhuttu paljon lasten ja nuorten pahoinvoinnista.

Toinen tärkeä aihe löytyy elämänkaaren toisesta päästä.

– Tuntuu pahalta, että vanhuksista puhutaan kulueränä. Haluaisin, että omaishoitoon pystyttäisiin satsaamaan, niin että jokainen joka haluaisi olla kotona saisi olla siellä mahdollisimman pitkään. Laitoshoito kun on yleensä kalliimpi ratkaisu.

Turvallisuus alan kouluttajana työskentelevä Laulajainen ymmärtää pienen kunnan mahdollisuudet, eikä odota liikoja.

– Ihan kaikkea ei pienessä kunnassa pysty toteuttamaan. Ei ole oikein, eikä kohtuullista, että muutetaan syrjään ja vaaditaan samat palvelut kuin Turun keskustassa.

Tietoliikenneyhteydet kuntoon

Osmalahden kaava-alueen Kyläyhdistyksen puheenjohtaja toimiva Laulajainen kokee, että Sauvossa asiat hoituvat ja toivoo, että Sauvo pysyy jatkossakin itsenäisenä.

– Kyläyhdistyksen asioita hoitaessani olen kokenut, että asiointikynnys kunnan kanssa on ollut matala ja asiat ovat menneet eteenpäin. Jos päätöksenteko menee kauemmas eikä ihmisiä enää tunne, niin asiat hankaloituvat.

Ehdokas uskoo Sauvon asunto- ja tonttimarkkinoidenkin vetävän, jos muutamaan viihtyvyys asiaan vielä satsattaisiin.

– Sauvossa ei ole hyödynnetty merellisyyden ja luontokohteiden mahdollisuuksia. Täällä on hienoja paikkoja, joihin voisi satsata vähän enemmän. Tietoliikenneyhteyksien parantaminen on toinen. Esimerkiksi täällä Osmalahdessa olemme mobiilidatan varassa ja tiedän tästä syystä asuntokauppojen kariutuneen. Se olisi iso juttu etenkin nyt kun etätyöt ovat lisääntyneet.

Kymmenen kysymystä

1. Jos et olisi nykyisessä ammatissasi, mikä sinusta tulee “isona”?

– Olisin varmaan muusikko.

2. Jos saisit valita yhden asian, minkä varmasti veisit läpi valtuustossa, mikä se olisi?

– Perheiden hyvinvointiin satsaaminen.

3. Jos sinun pitäisi leikata 20 % pois jostain kunnan taloudessa, ja lisätä 20 % rahaa johonkin toiseen asiaan, mitä tekisit?

– Lisäisin sosiaali- ja terveydenhuoltoon lasten ja nuorten suojelun, mutta en osaa sanoa mistä ottaisin pois.

4. Kumpaan panostaisit, maaseudun vai taajaman elinvoimaisuuteen?

– Maaseudun elinvoimaisuuteen.

5. Pitäisikö kunnan palveluita yksityistää vai luottaa enemmän kunnan palveluihin?

– Sopiva kombinaatio.

6. Pitäisikö susia metsästää enemmän vai suojella?

– Varoinen metsästys tulisi sallia.

7. Pitäisikö koulumaailmassa olla erityisluokkia vai integroidaan kaikki lapset samaan ryhmään?

– Eritysiluokkia.

8. Pitäisikö maahanmuuttoa lisätä, pitää samana vai vähentää?

– Sauvossa ei tulisi yrittämisestä mitään ilman työperäistä maahanmuttoa.

9. Miten parantaisit nuorten palveluita?

– Lisäämällä koulupsykologeja ja kuraattoreita, jotta avunsaaminen nopeutuisi.

10. Mihin puolueeseen vaihtaisit, jos et voisi valita nykyistä? Mihin puolueeseen et vaihtaisi?

– Asemoidun enemmän oikealle. Ääripäitä en halua olla missään nimessä.

Kysymme jokaiselta ehdokas sohvalla -juttusarjaan osallistuvalta 10 kysymystä, joihin täytyy vastata lyhyesti, ilman perusteluja. Ellei ehdokas kommentoi, sekin kerrotaan.