VAALISOHVALLA-juttusarja: Perheiden hyvinvointi on lähellä sydäntä 

0

Sauvo

Politiikassa jo aiemmin mukana ollut Hanna Mäkirinne tietää mitä poliittinen päätöksenteko on, ja haluaa olla mukana päättämässä kuntalaisten tärkeistä asioista. Lasten ja nuorten puolella seisova Mäkirinne pitää Sauvon palveluita onnistuneina, mutta aina riittää parannettavaa.

– Perheiden hyvinvointia voi parantaa aina lisää. Meillä on Sauvossa jo hyvä uusi koulu ja kohta on tulossa uusi päiväkoti. Nuoret kaipaavat täällä kuitenkin lisää tekemistä vapaa-ajalla ja siihen pitäisi löytää ratkaisuja.

Sauvon asukasluvun kääntäminen nousuun on tärkeää palveluiden säilymisen turvaamiseksi. Mäkirinne lähtisi panostamaan rakentajien ja kiinteistövälittäjien yhteistyöhön, jotta paikkakunnalle saadaan lisää asukkaita.

–Täällä pitäisi olla tarjolla monipuolisesti erilaisia tontteja ja asuntoja ja niiden markkinointiin pitäisi panostaa. Meidän pitää saada uusia kuntalaisia, että koulussa ja päiväkodissa riittää lapsia myös tulevaisuudessa.

Mäkirinne tietää, että politiikassa voi välillä saada rajuakin kritiikkiä toiminnasta.

– Politiikassa tai ei, aina joku tykkää ja toinen ei. Kannan vastuun omista mielipiteistäni ja niiden takana on helppo seisoa. Perehdyn asioihin aina kunnolla ja tiedon avulla vahvistan omaa näkökulmaani. Päätökset tehdään kuitenkin yhdessä, Mäkirinne toteaa.

Perhehoitajana työskentelevä nainen on nähnyt työnsä kautta myös yhteiskunnan varjopuolen, ja esimerkiksi mielenterveysongelmiin puuttuminen on erityisen tärkeää jo varhaisessa vaiheessa.

– Mielenterveyspalveluihin on todella pitkät jonot, hoitoon pitäisi päästä paljon nopeammin. Ongelma on toki yhteiskunnassa, ei pelkästään Sauvossa. Varhaisen puuttumisen mallia pitäisi lisätä, ennen kun ongelmat kasvavat liian suuriksi.

Itseään Mäkirinne kuvailee sosiaaliseksi, kuuntelevaksi ja tavalliseksi perheenäidiksi. Keskusteleminen ja näkemysten vaihtaminen on hänelle tärkeää.

– Valtuustossa olisi hyvä olla kaikenlaisia ihmisiä. Tarvitaan miehiä ja naisia, nuoria ja vanhoja. Jokainen ehdokas tuo uudenlaisen näkökulman kuntapolitiikkaan, SDP:n ehdokas toteaa.

10 kysymystä

Jos et olisi nykyisessä ammatissasi, mikä sinusta tulee ”isona”?

– Olisin sosiaali- ja terveysalalla kuitenkin töissä.

Jos saisit valita yhden asian, minkä varmasti veisit läpi valtuustossa, mikä se olisi?

– Ikäihmisille välimallin asumisratkaisu.

Jos sinun pitäisi leikata 20% pois jostain kunnan taloudessa, ja lisätä 20% rahaa johonkin toiseen asiaan, mitä tekisit?

– Lisäisin rahaa perusopetukseen. En kommentoi mistä leikkaisin.

Kumpaan panostaisit, maaseudun vai taajaman elinvoimaisuuteen?

– Taajama.

Pitäisikö kunnan palveluita yksityistää vai luottaa enemmän kunnan palveluihin?

– Peruspalvelut kunnalla.

Pitäisikö susia metsästää enemmän vai suojella?

– Ennemmin suojella.

Pitäisikö koulumaailmassa olla erityisluokkia vai integroidaan kaikki lapset samaan ryhmään?

– Integroidaan lapsen tarpeet huomioiden.

Pitäisikö maahanmuuttoa lisätä, pitää samana vai vähentää?

– Ei ainakaan lisätä.

Miten parantaisit nuorten palveluita?

– Lisää aktiviteetteja ja läsnäolevia aikuisia.

Mihin puolueeseen vaihtaisit, jos et voisi valita nykyistä? Mihin puolueeseen et vaihtaisi?

– Vaihtaisin vasemmistoliittoon. En menisi kokoomukseen.

Kysymme jokaiselta ehdokas sohvalla -juttusarjaan osallistuvalta 10 kysymystä, joihin täytyy vastata lyhyesti, ilman perusteluja. Ellei ehdokas kommentoi, sekin kerrotaan.