PÄÄKIRJOITUS Jokaisella on oma polku, onnea sen etsintään

0

Tässä muuttuvassa maailmassa on hienoa välillä törmätä johonkin tuttuun ja turvalliseen ajatukseen. Tällä kertaa näin kävi, kun silmäilin nuorten paikallisten ylioppilaiden haastattelua. Molempien viesti lukijoille ja muille tietään etsiville nuorille oli niin selvästi jalat maassa-tyyppistä: asiat järjestyy aina jotenkin, voi yrittää uudelleen, polkuja on erilaisia, opiskelua ei pidä stressata ja elämässä on oltava jotain muutakin kuin pänttäämistä.

Onnea jokaiselle näiden parin viikon aikana yhden opintaipaleensa päättävälle, oli se sitten ammattiin valmistavan tien päätös, ylioppilastutkinto tai vaikka vain siirtyminen peruskoulussa luokalta toiselle. Jokainen siirtymä on askel omaa polkua eteenpäin ja jokainen suoritus tärkeä ja hyvä.

Erityinen muistutus myös kaikille vanhemmille ja muille läheisille siitä, että vaikka todistuksessa löytyisi kommentoitavaa ja ehkä jopa selvästi parantamisen sijaa, mieti mitä ja miten puhut lapselle tai nuorelle. Älä lankea lannistamaan. Tässä kohden on myöhäistä moittia ja marmattaa, vaan nyt pitää suunnata katseet eteenpäin siihen, miten seuraava kouluvuosi tai seuraava opinahjo lähtee liikkeelle.

Uskoa, luottamusta ja kannustusta lapset ja nuoret nimittäin tarvitsevat ja kipeästi. Uskoa ja luottoa siihen, että asiat järjestyvät. Että mikään ei ole lopullisesti pielessä. Aina voi olla joku muu polku, vaikka se nyt käyty ei olisikaan ollut sujuva.

Koronan varjossa opiskelu on jatkunut kokonaisen lukuvuoden. Kokemukset etäopetuksesta niin peruskoulussa, kuin vaikka yliopistossa ovat yksilöllisiä. Osa on pärjännyt hyvin, osa heikommin. Nuoria on painanut ihan yleisellä tasolla kontaktien vähäisyys, ja osalle yksinäinen tapa etäopiskella on ollut vaikeaa. Kokemuksia on toki erilaisia, joku on pärjännyt hyvinkin. Joku toinen on voinut kokea jopa ylitsepääsemättömiä vaikeuksia. Sekin tiedetään, että opintojen keskeytymisiä on paljon. Silloin jos koska, usko itseen ja omaan tekemiseen on koetuksella.

Olen pitkin syksyä ja talvea miettinyt, huomaammeko sen, että jos nuorten tulevaisuudenusko ja -luottamus heikkenee, se heikentää meidän kaikkien tulevaisuudennäkymiä.

Joten juhli ja kannusta nuoria ja koululaisia. Muistuta siitä, että monenlaisista tilanteista selviää, on erilaisia mahdollisuuksia, eikä se mitään haittaa, jos tulee välivuosi tai kiinnostus opintoihin on lopahtanut. Se into voi löytyä uudelleen, välillä voi tehdä vaikka vähän töitä, voi kokeilla jotain muuta. Kyllä asioilla on taipumus järjestyä.

Onnea ja tulevaisuudenuskoa!

Taina Tukia