PÄÄKIRJOITUS Loma on aikaa palautumiselle

0

Loma kohta alkamassa, ai kuinka ihanaa!

Tämä on tilanne todella monella, sillä suuri osa suomalaisista aloittaa kesälomansa juhannuksen jälkeen. Useimmille se on vuoden pisin lomajakso, joka tarjoaa tärkeän tauon työstä ja arkirutiineista. Odotukset voivat olla todella korkealla nyt, kun koronatilanne on kääntynyt selvästi parempaan suuntaan ja rokotuksetkin etenevät vauhdilla.

Tänä kesänä loma ja hengähdys työelämästä tuntuu olevan monien mielessä enemmän kuin tarpeen. Samalla on suuri vaara, että loman odotukset kasvavat liian suuriksi. Pitäisi ja voi kun ehtisi ja kunpa sitä ja tätä…

Loman suunnittelu edellyttää edelleen enemmän kuin aiemmin, mutta liikaa ei kuitenkaan kannata suunnitella ja aikatauluttaa, jotta loma pysyy palauttavana.

Taas kerran pitänee muistuttaa, että loma voi koostua yksinkertaisista asioista, ei siitä, että kalenteri täytetään kesäpuuhilla. Iso osa aikaa pitäisi jättää vapaaksi ja sellaiseksi, että aamulla herätessään on vapautunut olo. Tekemistä ei tarvitse keksiä tai kehittää, vaan vain oleilla.

Lomaa on hyvä kunnioittaa. Yhä useamman työ vaatii ainakin jossain määrin sitä, että toisinaan pitää ehkä tarkistaa jokin tehtävä tai vastata johonkin viestiin. Siihenkin pitää kuitenkin suhtautua niin, että asia hoituu, mutta ei vie kaikkia ajatuksia. Loman pitäisi olla ensisijaisesti palautumista ja työstä irrottautumista varten, sillä niistä ammennetaan voimaa taas jatkoon.

Jo vuosia on tiedetty, että pelkkä oleminen on monelle arjessa vierasta. Nykypäivän työelämä ruokkii vaativuutta itseämme kohtaan ja moni kokee, että vapaa-aikakin täytyy käyttää itsensä kehittämiseen. Siksi kohtuuttomat odotukset ja meille tyypillinen suorituskeskeisyys saattaa muuttaa loman tehtäväksi. Silloin menee vikaan.

Mikä on sinulle merkityksellistä. Mikä virkistää? Olisiko hyvä vetäytyä vaikka mököttämään hetkeksi? ( sivu 13)

Päätä, että vältät lomaillessa suorittamista, tiukkoja aikatauluja ja suunnitelmia. Lapset nauttivat ihan vain tavallisesta arjesta, kiireettömyydesta ja jopa pienestä puuhastelusta. Kun vanhemmat ovat kiireettömiä, lapsikin rentoutuu. Jokaisen pitäisi saada nauttia siitä, että jos siltä tuntuu, voi laiskotella löhötuolissa tai sitten käynnistää klapikoneen. Se mikä rentouttaa on yksiköllistä. Joku nauttii lueskelusta, toinen fyysisestä aherruksesta.

Mitä sinun mielesi ja kehosi nyt juuri tarvitsevat? Mitä jos viettäisit lomaa sen mukaan.

Taina Tukia