Ajattomia juhlapukuja läpi elämänkaaren

0
Museosuunnittelija Laura Lankinen ja yliopiston harjoittelija Julia Jylhä ihastelevat Eira Alanderin ompelutaitoja. – Tämä puku on tehty tyttären häihin kaasolle, joka oli viimeisillään raskaana, Lankinen kertoo.

PAIMIO

Käsityömuseo Miilassa on esillä paimiolaisen Eira Alanderin valmistamia juhlapukuja aina 60-luvulta viime vuosiin. Pellavaa, pitsiä, villaa ja kirkkaita värejä, mutta myös itsekudottuja kankaita ja mattoja.

– Eira on nuoresta asti tehnyt paljon erilaisia käsitöitä. Lähipiirilleen ja itselleen hän on valmistanut juhlapukuja useisiin erilaisiin tilaisuuksiin. Vuosien saatossa asuja on kertynyt satoja jo neljälle polvelle, mutta näyttelyyn näistä mahtui vain murto osa. Pyrimme valikoimaan pukuja joissa on jokin tarina taustalla, mutta valinta oli silti todella vaikea, näyttelyä Eira Alanderin kanssa koonnut yliopiston harjoittelija Julia Jylhä sanoo.

Näyttely kantaa nimeä Kuuluu malliin, joka kertoo tarinansa siitä miten tekijä soveltaa kaavoja käyttäjän mukaan ja mahdolliset pienet virheetkin kuuluuvat mukaan.

– Suunnitelma elää matkalla ja se on museonkin kannalta tärkeä asia – arjen käsitöiden arvostus, museosuunnittelija Laura Lankinen toteaa.

Käsityöt ovat Eiralle intohimo. Siitä kielii sekin, että hänen autonsa kyydissä kulkee useasti ompelukone. Eiran ompelutaito onkin pelastanut yhden jos toisenkin juhlan. Käsityöt ovat olleet myös luopumista ja hyvästien jättämistä.

– Eira on tehnyt kummankin tyttärensä hääpuvut ja kertoi niiden ompelun olevan eräänlaista luopumista. Hän on tehnyt myös vanhempiensa kuolinvaatteet. Ommellessa on varmasti vuodatettu niin iloin kuin surunkin kyyneliä, Lankinen kertoo.

Näyttelystä löytyy kattava kaarti elämän erilaisista juhlapuvuista: kansallispuku, kaste- ja nimiäismekkoja, vanhojentanssipukuja, teema-asuja sekä 100-vuotisjuhlamekko, jonka Eira ompeli äidilleen.

– Eira on päivätöidensä ohessa tehnyt pukujen ompelua ja joskus ihan yötä myöten, Jylhä kertoo.

Käsityömuseo Miila avoinna 9.6.–8.8.