Ajoharjoittelurata kiinni – ehkä pysyvästi

0
Takana ovat ajat, jolloin riitti sekä ajoharjoittelijoita että liukasta keliä.

PAIMIO

Paimioon rekisteröidyn, pääosin Paimion kaupungin omistaman Varsinais-Suomen Ajoharjoittelurata Oy:n näkymät ovat synkät. Kyseinen liukkaan kelin ajoharjoittelurata menee elokuussa ”tauolle” odottamaan ajo-opetuksen lakiuudistusta, mikä se sitten lieneekin.

Yhtiö vastaa kuitenkin kaikista ensi syksylle jo sovituista palveluista.

Tilanne on tällä hetkellä se, että vaikka Paimion ajoharjoitteluratayhtiön toimintaa on kaiken aikaa yritetty sopeuttaa vähentyneisiin asiakasvirtoihin, on taloudellinen tappio ollut merkittävä. Viime vuodelta tappiota kertyi 138 000 euroa. Viime helmikuun jälkeen yhtiöllä ei ole ollut enää vakinaista henkilökuntaa.

Rataharjoittelun pakollisuuden poistumisella laista on ollut tuhoisa vaikutus liukkaan kelin ajoharjoittelua tarjoavien ratojen toimintaedellytyksiin. Käytännössä aikaisempi markkina on kadonnut lähes kokonaan. Talouden romahdusta on kiihdyttänyt simulaattorien käytön yleistyminen.

Viimeisen lakimuutoksen seurauksena Varsinais-Suomen Ajoharjoittelurata Oy:n asiakaskäynnit ovat vähentyneet vuoden 2018 noin 700:sta kuukausittaisesta kävijästä suunnilleen sadan kävijän tasolle.

Varsinais-Suomen Ajoharjoittelurata Oy:llä on taseessaan merkittävä kiinteistö- ja maaomaisuus, mutta yhtiön kassavarat ovat kuitenkin vähentyneet kriittiselle tasolle useiden peräkkäisten tappiollisten vuosien jälkeen.

Maaliskuussa 2021 Varsinais-Suomen ajoharjoittelurata siirtyi osaksi Paimion kaupungin konsernia ja sai kassavirtaa tasapainottavan lyhytaikaisen 120 000 euron konsernilainan. Kyseisellä lainalla maksettiin yhtiön 40 000 euron suuruinen pankkilaina ja vastataan käyttöpääoman tarpeisiin. Lainasta on käytetty tällä hetkellä noin 50 000 euroa.

– Yhtiön tase on vaikeuksista huolimatta säilynyt vahvana, ja yhtiön omistama maa-alue sijaitsee Paimion kaupungin kannalta strategisesti tärkeällä sijainnilla. Lainan myöntäminen ei siis ole ollut kaupungille riski, sanoo Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki .

Elokuussa alkavan tauon aikana yhtiö kehittää omistamansa kiinteistöön vuokrausliiketoimintaa. Kaksi ensimmäistä vuokralaista on jo saatu, mutta tilaa on vielä muillekin.

Suunnitelmissa on myös vuokrata aluetta erilaisille tapahtumille.

Varsinais-Suomen Ajoharjoittelurata Oy:n tulevaisuus on kuitenkin käytännössä auki. Päätösten aika on sitten, kun ajo-opetukseen ja -harjoitteluun liittyvä lakiuudistus astuu voimaan.