Aktiivit avaavat Sauvon torin heinäkuussa

0
Sauvon torin aktiivit puuhaavat heinäkuuksi torille tapahtumaa.

SAUVO

Joka vuosi päätään nostava Sauvon tori -keskustelu sai taas tuulta alleen vaalien alla. Facebookin suljetussa Sauvon Some -ryhmässä nousi vastaikkainasetteluun Sauvon tori Sauvontien ja Viljontien risteyksessä ja Timperintien alueen liikekeskuksen asfalttialue. Keskustan asukkaat ja yrittäjät toivovat alueen virkistämiseksi tapahtumia, kun taas osa näkee keskustan jääneen syrjään ja Kemiöntien varrella sijaitsevien liikekeskusten houkuttelevan enemmän ohikulkijoita. Timperin liikealueen hallinnasta vastaava puutarhayrittäjä Jari Suominen tarjosi asfalttialuettaan vapaasti torimyyjien käyttöön, mutta vetäytyi hankkeesta torin aktiivien ilmoittaessa avaavansa Sauvon torin heinäkuussa.

– En lähde torin kanssa kilpailemaan, sillä Sauvoon mahtuu vain yksi tori. Jos joku nyt haluaa tähän tulla myymään, niin voi olla yhteydessä minuun, Suominen sanoo.

Toritoimintaa heinäkuussaViime keskiviikkona Sauvon torille kokoontui parisenkymmentä innokasta aktiivia suunnittelemaan tulevaa ja ideoita sateli runsaasti.

– Sauvon tori tulee olemaan heinäkuun perjantaisin klo 16–20. Linjavetona on, että emme yritä kilpailla muiden mahdollisten torien kanssa tai yrittäjien tapahtumien kanssa, Sauvon torin aktiivi Emilia Koski linjaa.

Sauvon torilla halutaan panostaa erityisesti kulttuuriin, yhteisöllisyyteen ja tapahtumiin.

– Mirkun legendaarinen kioski tulee toimimaan kahvilana ja mahdollisesti ruokaakin on luvassa, käsitöitä, taidetta, lasten kirppistä, opastettuja kirkonkylän kierroksia ja pieni lava jossa trubatuuri, kesäteatteri tai paikallinen yrittäjä voi esitellä toimintaansa ja lisää saa ideoida kuka tahansa, Koski listaa.

Toriaktiivit eivät koe torin olevan liian syrjässä Kemiöntieltä.

– Kunnon opasteita ollaan Kemiöntien varteen jo suunnittelemassa ja nyt vain mietitään mitä niiden painattaminen maksaa, Koski sanoo.

Kunnalta rahaa torilleSauvon kunnan investointibudjetissa on osoitettu 5000 euroa torin kunnostukseen tälle vuodelle, sekä suunnitelma osion puolella 5000 euroa kullekin sitä seuraavalle neljälle vuodelle.

– Viime vuonna torin reunalle rakennettiin uutta aitaa, mutta tämän vuoden osalta kohdetta tai kohteita ei ole vielä valittu. Ideoiden saamiseksi tämän ja tulevien vuosien investointimäärärahojen käyttökohteiden osalta, olemme pohtineet teknisessä toimessa kyselyn järjestämistä kuntalaisille siitä mitä torille kaivattaisiin, Sauvon kunnan tekninen johtaja Jari Ukkonen kertoo.

Tavoitteena on hankkia rahoilla jotain pitkäikäisempää ja mahdollisimman suurta torin käyttäjäryhmää palvelevaa kalustetta tai muuta vastaavaa hankintaa.

– Esimerkiksi pyöräkatos nykyisen pyörätelineen lisäksi voisi olla sellainen, vesipiste, taideteos tai opasteet, etenkin jos ne eivät ole kertakäyttöisiä tai ne palvelisivat jatkossa muussakin tarkoituksessa torin käyttäjiä.

Ukkonen kertoo ottavansa kaikki hyvät kehitysideat lämmöllä vastaan.

– Toriaktiivit voivat olla yhteydessä tekniseen toimeen ja voimme myös kohdata saman pöydän ääressä, sekä miettiä torin kehittämistä pidemmällä aikajänteellä.

SAUVO

Anni Himberg

Karunan kyläyhdistys sai Sauvon kunnalta Innovatiiviset tapahtumat Sauvossa -ideakilpailusta 900 euroa Meritorin kehittämiseen. Meritori tulee sijoittumaan Kalliorannan venesataman alueelle ja kyläyhdistyksen tarkoituksena onkin aktivoida ja siistiä aluetta.

– Tänä kesänä oli ajatus kokeilla siinä rannassa ihan sillä periaatteella, että ihmiset tulisivat omine pöytineen. Vielä emme ole päätöstä tehneet, mutta jos kokeilemme teemme sen heinäkuussa, Karunan kyläyhdistys sihteeri Joonas Hänninen sanoo.

Kyläyhdistyksen tarkoituksena on startata Meritorin kanssa näyttävämmin ensi kesänä ja tältä kesältä kerätä kokemuksia suunnittelua varten.

– Kuntahan omistaa alueen joten meidän pitää kunnan ja yhdistysten kanssa viedä asiaa eteenpäin. Tarkoitus on muun muassa rakentaa vierasvenelaituri, kunnostaa rantaa, rakentaa kiinteät myyntikojut ja kahvilakoju. Ajatuksena on saada torille myös aina joku paikallinen esiintyjiä.

Meritoria on suunniteltu pidettäväksi aina kesälauantaisin.

– Pidämme lauantaisesta mielellään kiinni, mutta haluamme myös tehdä muiden tahojen kanssa yhteistyötä.