Arvokasta ja arvostavaa vaalikeskustelua

0

Miltä kuulostaisi työpaikka, jossa puolet kollegoista odottavat epäonnistumistasi, etsivät suurennuslasilla moitittavaa sekä pistävät joka käänteessä kapuloita rattaisiin? Kannustaisiko se pistämään parastasi vai uupuisitko jatkuvan stressin alle ja keskittyisit vain välttelemään erheitä? Omassa työpaikassani tällaista kutsuttaisiin työpaikkakiusaamiseksi. Asiaan puututtaisiin välittömästi, sillä huono ilmapiiri heikentää koko työyhteisön viihtyvyyttä, työn tehokkuutta ja työssä suoriutumista. Silti, ainakin näin maallikon silmin, maamme kaksisataa kansanedustajaa näyttävät toimivan pitkälti näin, puolueesta riippumatta.

Demokratia ei toimi ilman oppositiota ja kriittistä tarkastelua, mutta tuottaako se parhaita mahdollisia päätöksiä näinkään? Onko liian naiivia ajatella, että oppositio voisi olla kuten kannustava ja vierestä tukeva kollega? Kollega, joka tavoittelee samaa ylennystä kuin muutkin, mutta toiseksi jäädessäänkin tekee yhteistyötä, joka edistää firman yhteistä päämäärää. Kollega, joka kehuu, on valmis auttamaan joka käänteessä sekä tarjoaa perusteltuja vaihtoehtoja päätöksenteon tueksi. Kollega, joka arvomaailmojen törmätessä esittää omat näkökulmansa selvästi perustellen, mutta muidenkin arvoja kunnioittaen. Tällaista kollegaa kuunnellaan varmasti johtoportaassa myös silloin, kun näkemykset asioiden hoidosta menevät täysin ristiin.

Kuntavaalien lähestyessä, varsinkin näin korona-aikana, vaalikeskustelu käy kuumana some-kanavilla. Mitä enemmän keskusteluja selaa, sitä useammin päätyy pohtimaan yhteistyötaitojen tai vain peruskäytöstapojen tärkeyttä. Kunnassa ei ole oppositiota, joten yhteistyötaitoja kunnan asioiden eteenpäin viemiseksi tarvitaan senkin edestä. Vaikeistakin asioista päästään yleensä eteenpäin yhteistyöllä ja avarakatseisuudella. Piikittelystä tai toisen nolaamisesta saadut pikavoitot eivät asioita edistä.

Kuntapäättäjät, teette tärkeää työtä, jota moni kuntalainen voisi arvostaa nykyistä enemmänkin. Näyttäkää siis esimerkkiä meille kuntalaisille ja arvostakaa toisianne jo näin vaalien alla.

Tapani Levanto