Ats kuvaa yläilmoissa

0

SAUVO

Rohkea, nuori ja innokas. Näillä sanoilla voisi kuvailla sauvolaista 18-vuotiasta Ats Kelliä , joka opiskelee Paimion lukiossa ja sekä suomenkieltä Turun iltalukiossa. Kasvot saattavat olla monelle tutut, sillä hän työskentelee myös paikallisessa ruokakaupassa. Sen lisäksi hän perusti muutama kuukausi sitten 4H-yrityksen, joka on pitänyt nuorenmiehen varsin kiireisenä.

– Yritykseni nimi on Atsinkuvat ja eniten olen tehnyt nyt videokuvauksia yrityksille eli kuvaan materiaalin ja lisään siihen tekstit ja äänen, Kell kertoo.

Innostus dronella kuvaamiseen lähti muutama vuosi sitten. Silloinen drone oli enemmän lelu, joka otti ja lähti omille teilleen ja hävisi virolaiseen metsään. Nyt käsissä on uusi drone, joka löytää isännän, vaikka hän sen taivaalle unohtaisikin.

– Kerran olin jo lähdössä kuvauspaikalta, kun huomasin dronen puuttuvan. Se tulee kyllä aina omalle alustalleen takaisin, joten kadoksiin se ei joudu. Teknisiä vikoja voi tietysti aina tulla.

Parasta Kellin mielestä dronekuvauksessa on lintuperspektiivi.

– On hienoa katsoa asioita ylhältä käsin. Kuvatkin ovat kiinnostavampia, kun niissä on uusi katsontakulma.

Itseoppinut kuvaaja

Ladattuaan kuviaan sosiaalisen mediaan kehuja ja viestejä alkoi satelemaan. Sitä kautta asiakkaita on riittänyt ja kalenteri täyttynyt.

– Dronekuvien käyttötarkoituksia on aika paljon. Myyntikuvaus vaikkapa veneelle tai ilmakuvaus talosta. Olen myös tarkistanut kattoja ja ottanut myyntikuvia taloista. Olen miettinyt myös, että joitakin kuvia voisi myydä taulunakin.

Kameralla varustettua dronea ei saa lennättää ilman tarvittavaa lupaa, jonka myöntää Traficom.

– Yhteiset pelisäännöt pitää tietää ja harrastajille sekä yrittäjille on omat lupansa. Itse tutustuin oppimateriaaliin ennen koetta ja tein kokeen netin kautta.

Kell on opiskellut myös editointia ja kuvanmuokkausta itsenäisesti internetin ihmeellisestä maailmasta.

– Olen katsonut paljon YouTube -videoita. Alussa kaikki oli hankalampaa, mutta nyt hommat ovat jo tuttuja.

Islanti odottaa

Vaikka nuoren yrittäjän arki kiireistä onkin. Ehtii hän viettämään vapaa-aikaansa kalastamalla, frisbeegolffaamalla sekä kavereita tapaamalla. Tänä keväänä Kell kirjoitti maantiedon sekä englannin ja loput neljä hän suorittaa syksyllä ja ensi keväänä. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu lukion jälkeen armeija Virossa ja sen jälkeen muutto Islantiin.

– Islanti on kiehtova maa. Ajatuksissa on hakea jollekin kalastuslaivalle tai leipomoon töihin ja opetella kieli. Äidinkieleni on viro, mutta suomi, englanti ja saksa taipuu myös. Ruotsia en ole oppinut, mutta venäjääkin pystyn muutaman sanan kaupassa asiakkaille puhumaan.