Ennakkoäänissä ennätys – kaikissa kolmessa kunnassa yli 30 prosenttia kävi jo uurnilla

0

PAIMIO,SAUVO,KAARINA

Ennakkoon äänestämisen suosio kasvoi melkoisesti neljän vuoden takaisista kuntavaaleista. Äänestyspaikkojen sulkeuduttua tiistai-iltana Paimiossa oli ennakkoon äänestäneiden määrä 32,4 prosenttia äänioikeutetuista, Sauvossa 34,2 ja Kaarinassa 30,5 prosenttia.

Koko maassa äänestysaktiivisuus nousi 33 prosenttiin, mikä on 6,4 prosenttia enemmän kuin neljä vuotta sitten. Ennakkoon äänestäneiden määrä ylitti siis jopa neljä vuotta sitten varsinaisena vaalipäivänä äänestäneiden määrän, joka oli 32,2 prosenttia äänioikeutetuista.

Neljä vuotta sitten – tosin tuntuvasti lyhyemmässä ajassa – ennakkoon äänesti Paimiossa 26,7 % silloisista äänioikeutetuista. Sauvossa prosentti oli 28,8 ja Kaarinassa 23,2. Yli seitsemän prosentin kasvu äänestäjien määrässä Kaarinassa on vaikuttava, varsinkin kun siellä äänioikeutettujen määräkin on neljässä vuodessa ehtinyt kasvaa lähes kahdellatuhannella kun taas Sauvossa äänioikeutettujen määrä on kasvanut 12 hengellä. Paimiossa äänestäjiä on nyt parisensataa enemmän kuin neljän vuoden takaisissa kuntavaaleissa.

Sunnuntaina uurnille

Varsinaisena vaalipäivänä tulevana sunnuntaina 13.6. vaalihuoneistot avaavat ovensa aamulla kello 9 ja ovat avoinna iltakahdeksaan asti. Paimiossa vaalihuoneisto siirtyy nyt poikkeuksellisesti kaupungintalolta varsinaisena vaalipäivänä Vistan koululle, jossa voidaan pitää suositusten mukaisia turvaetäisyyksiä varmemmin. Vaalihuoneistoon ohjaavia kylttejä tulee Vistantielle.

Sauvossa äänestäminen tapahtuu totutusti Sauvon koululla, yläkoulun puolella, ja Karunassa Kalliorannassa.

Kaarinassa vaalihuoneistot ovat avoinna Littoisten monitoimitalossa, Kaarina-talossa, Piispanlähteen koululla, Kesämäen päiväkodissa, Empolan koulussa Kuusistossa ja Piikkiössä yhtenäiskoulussa.

Vaalisunnuntaina ennakkoäänten laskeminen alkaa jo ennen varsinaisen vaalipäivän äänestyksen päättymistä ja ennakkoäänet julkistetaan pian vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen.

Tuloskone netissä

Kuntsari.fi- verkkosivujen tuloskone kertoo vaali-illan ääntenlaskun edistymisestä reaaliaikaisesti ja kuntakohtaisesti. Koneestä näet ketkä ovat menossa läpi oman kuntasi valtuustoon laskennan eri vaiheissa. Illan päätteeksi kone kertoo jokaisen Varsinais-Suomen kunnan valituksi tulleet ehdokkaat.

Vaalikone aukeaa nettisivuillamme sunnuntaina kello 20 jälkeen kun ennakkoäänten jakauma julkistetaan.

Tuloskone näyttää laskettujen äänten määrän, puolueiden saamat äänet ja läpi menossa olevien ehdokkaiden nimet. Lopuksi näkyy, kun 100% äänistä on laskettu ja kerrotaan valitut valtuutetut.