Helteillä vedenkulutus kasvaa Sauvossa 40 prosenttia

0
Näistä maisemista pumpataan sauvolaisten vesi.

SAUVO

Lämmin hellekausi ei ole vaikuttanut pohjavesien ehtymiseen Sauvon kunnassa. Sauvon Vesihuolto Oy:n toimitusjohtaja Taisto Nuutinen toteaa pohjavesitilanteen olevan toiseksi hyvä ja riittävä. Helteet kuitenkin nostavat kulutusta huomattavasti.

– Mökkiläisten saapuminen paikkakunnalle näkyy heti kulutuksessa. Etenkin helteillä, sekä erityisesti viikonloppuisin vettä kuluu huomattavasti enemmän.

Veden kulutus nousee helteisinä aikoina jopa 40 prosentilla ja se aiheuttaa ongelmia linjastossa.

– Kun kulutus on kova, niin paine putkistossa laskee ja linjan ääripäissä olevien veden saanti on silloin ongelmallista. Ääripäitä ovat Karunassa muun muassa Rantolan alue, Nuutinen sanoo.

Yksi ongelmista on myös Sauvon poikkeuksellisen pitkä vesijohtoverkosto, jolla on pituutta peräti 90 kilometriä.

Nuutinen ei ole törmännyt Suomessa toiseen yhtä pitkään verkostoon haja-asutusalueella.

– Vesiosuuskunnat ovat tietysti käyttäjien kannalta hyvä asia, mutta ylläpidolle se on haaste. Esimerkiksi vuodon paikallistaminen on näin isosta verkostosta hankalaa. Käytännössä jalkaudumme maastoon vuotoa etsimään. Vuotojen paikallistamisessa olemme kiitollisia kaikesta kuntalaisilta tulleista vuotoilmoituksista. Tarkastamme kaikki saamamme vuotovihjeet, eikä mikään ilmoitus ole turha. Kannattaa ottaa yhteyttä jatkossakin, jos epäilee maastossa olevaa vesijohtovuotoa. Olemme kuitenkin parantamassa seurantaa asentamalla etäluettavia mittauskaivoja, jotta mahdollinen vuotokohta olisi helpommin löydettävissä, eikä lyhyitä käyttökatkoja tulisi.

Syy on myös putkiston iässä, joka on jo tiensä päässä.

– Tulevat Sauvon Vesihuollon korjaukset keskittyvät uuden jätevesipuhdistamon rakentamiseen ja vasta sen jälkeen vesijohtoverkoston korjaamiseen, Nuutinen taustoittaa.

Sauvossa vesi kalliimpaaNuutinen kertoo Sauvon veden olevan erittäin puhdasta, eikä siihen tarvitse lisätä muun muassa klooria. Hän myöntää Sauvon veden olevan keskimääräistä kalliimpaa, mutta kertoo muidenkin lähestyvän Sauvon hintatasoa.

– Hajonta on suurta, mutta isot kaupungit pystyvät myymään halvemmalla, kun liittyjiä on per kilometri enemmän.

Maltillinen kulutus Sauvon vesijohtoverkostossa on 11 kuutiota tunnissa, kun se voi olla kovimmillaan 35 kuutiota tunnissa. Kun kulutusmittarin lukemat nousevat helteisenä viikonloppuna, Nuutinen saa harmaita hiuksia.

– Provosoidusti tekisi mieli kysyä onko vesi edelleen liian halpaa, kun vesijohtovettä käytetään autojen pesuun, puutarhan kasteluun sekä paljujen ja uima-altaiden täyttöön. Niihin ei saisi vettä käyttää tähän aikaan vuodesta ollenkaan.