”Hyvin menee – kaikki järjestyy”

0
Venla Tammisto ja

Anna Keränen

Paimion lukion 44 uutta ylioppilasta saa lakin päähänsä lauantaina Vistan koululla järjestettävässä juhlassa. Heidän joukossaan ovat sauvolainen Venla Tammisto ja paimiolainen Tuomo Haapala , jotka menestyivät hyvin kirjoituksissa.

Molemmat kirjoittivat ylioppilaskirjoituksissa äidinkielen, pitkän matematiikan ja englannin, lisäksi Tammisto kirjoitti kemian, biologian ja ruotsin ja Haapala fysiikan ja yhteiskuntaopin. Kumpikin tunsi kirjoitusten jälkeen sekä haikeutta että voitonriemua, ansaitun valkolakin saaminen hymyilyttää.

Ylioppilasjuhlia Haapala viettää lauantaina perheen kesken ja käy kesän töissä Lidlissä, ja Tammiston juhlat järjestetään porrastetusti viikonlopun aikana, hän työskentelee kesän Kemiön apteekissa.

Nyt kun oma lukioaika on jäänyt taakse, nuoret antavat vinkkejä lukioon meneville:

– Yhden virheen lukiossa tein: suoritin kursseja valmiiksi annetussa järjestyksessä. Kannustan valitsemaan valinnaisia sen perusteella, mitä itse haluaa tehdä, Haapala neuvoo.

– Pitää muistaa, että on muutakin elämää kuin koulu. Menkää harrastuksiin pitämään tauko lukemisesta, nähkää ystäviä. Arvosanoista ei kannata liikaa murehtia, ne eivät määrittele ihmisen arvoa, Tuomisto muistuttaa.

Mahdollisia reittejä on

Haapala ja Tammisto painottavat, etteivät hyvät arvosanat takaa jatko-opiskelupaikkaa, ylioppilaskokeen arvosanoja voi aina korottaa, ja ainakin vielä opiskelemaan voi hakea pääsykokeen kautta, jos ylioppilaskokeet menisivät huonosti.

Kumpikin mainitsee mieleenpainuvimmiksi kokemuksiksi lukioajoilta vanhojentanssit ja penkkarit ja kannustaa menemään rohkeasti mukaan ylimääräisiin aktiviteetteihin, sillä niistä syntyy parhaita kokemuksia ja muistoja, eikä kannata miettiä, mitä muut ajattelevat. Myös opettajilla oli suuri merkitys, Haapala ja Tammisto muistelevat hyvien opettajien saaneen kiinnostumaan tylsästäkin aiheesta ja kannustaneen hankalan kurssin tehtävien kanssa.

Lukion jälkeiset tulevaisuudensuunnitelmat ovat Haapalalla jo selvät. Hän käy ensin armeijan ja aloittaa vuoden päästä opinnot Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä, jonne paikka aukesi ensiyrittämällä osin ensikertalaiskiintiön avulla. Haapala iloitsee, että ensikertalaiskiintiö voi auttaa sisäänpääsyssä. Tammiston mielestä kiintiö kuitenkin luo paineita, jos ala ei olekaan oma juttu. Hän toivookin, että ensikertalaiskiintiöstä luovuttaisiin.

Tammisto on hakenut opiskelemaan Espooseen diplomi-insinööriksi, Turun Åbo Akademiin ja Kuopioon farmasiaa sekä Turun ammattikorkeakouluun bio- ja kemiantekniikkaa. Jos hänelle tulee välivuosi, aikeena on korottaa kemian ja biologian arvosanoja, käydä töissä ja pitää tuleva opintopolku avoimena.

Venla Tammisto ja Tuomo Haapala suhtautuvat tulevaisuuteen nuoruuden innolla eivätkä turhia murehdi.

Usko huomiseen on vahva, hymy näkyy silmissä ja kuuluu äänestä maskista huolimatta. Ajatus itsenäistymisestä ja uusista ympyröistä tuntuu mukavalta ja positiiviselta muutokselta, vaikka sitä ei ole aivan vielä ehtinyt kunnolla tajuta. Kumpikin luottaa siihen, että elämä kannattelee.

– Kaikki menee hyvin, Tammisto sanoo luottavaisin mielin.

– Elämässä yleensä asioilla on tapana järjestyä, Haapala vahvistaa.