VAALISOHVALLA-juttusarja: ”Käytännönläheisesti edistäisin arkisia asioita”

0
Viime viikon maanantaina Olli Koivukangas oli työtehtävissä Turun Samppalinnanmäellä. Työyksikön kädenjälkeä näkyy taustalla: Samppalinnan maineikas mamsellimylly on saanut uudet siivet ja hienon punamultauksen.

PAIMIO

Olli Koivukangas jätti pari vuotta sitten Paimion kaupungin kiinteistöpäällikön tehtävät ja siirtyi kiinteistöpalvelujen toimialajohtajaksi Turun, muutaman muun kunnan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin omistamaan monialayhtiö Kaareaan.

Paimio jäi kuitenkin asuinpaikaksi, ja nyt Koivukangas havittelee paikkaa Paimion kaupunginvaltuustosta SDP:n kuntavaaliehdokkaana.

Jos Koivukangas yltää valtuustopaikkaan, uskoo hän olevansa käytännönläheinen valtuutettu, joka ei kurottele maailmanparantajan rooliin.

– Paimiolaisten arkisten asioiden edistäjänä sen sijaan mielelläni toimisin. Tietysti lähellä sydäntäni – joka on hieman enemmän kallellaan vasemmalle – ovat Paimion kiinteistöt, infra ja ympäristö. Nämä ovat kuitenkin lopulta se reaaliomaisuus, jolla on tasearvoa ja joka luo perustan toiminnalle kunnassamme. Hyvin hoidettuina ne tuovat mielihyvää myös vieraillemme.

Piikkiöstä kotoisin oleva, mutta Paimiossa jo vuodesta 1984 asunut Koivukangas aloitti Paimion kiinteistöpäällikkönä vuonna 2006.

– Juuri samaan aikaan käynnistettiin muutto uuteen saneerattuun ja laajennettuun kirjasto-kaupungintaloon. Uusi iskemätön työhuone ja juuri alkanut eläkevirka-uraputki – kuten silloin luultavasti tuumiskelin – enteilivät loistavaa tulevaisuutta, hän muistelee.

– Olin tullut siihen käsitykseen, että Paimio haluaa panostaa rakennettujen kiinteistöjensä ylläpitoon ja korjausrakentamiseen toden teolla lähivuosina. Ja niin tapahtuikin. 2010-luvulla vietiin läpi mittavat saneeraukset niin Jokelassa kuin Vistallakin sekä lisäksi monta pienempää projektia lukuisissa kiinteistöissä. Näiden hankekokonaisuuksien läpivienti oli työssäni ihan parasta.

Koivukangas kaipasi kuitenkin notkeutta päätöksentekoon.

– Välillä tuli tunne, ettei päättäjiä oikeastaan kiinnostanut, miten valmistelija oli tullut esityksessään juuri kyseiseen lopputulokseen. Kovin harvoin haluttiin kuulla valmistelijan perusteista ja laskelmista.

– Täytyy myös todeta, että yksikkömme työtahti oli aika hirmuinen. Ajateltiin, että kyllä ne pojat jaksaa. Mutta ei ne ihan kaikkea jaksa.

Mitkä ovat Koivukankaan keskeiset arvot elämässä ja työelämässä?

– Rehellinen pitää olla ja työteliäs. Tehdä se, minkä lupaa, ja niin hyvin kuin osaa. Ja opetella ennakkoluulottomasti uutta. Täytyy myös löytyä ymmärrystä toisten mielipiteille ja tilanteille. Yhdessä mennään ja porukalla tehdään.

10 kysymystä

1. Jos et olisi nykyisessä ammatissasi, mikä olisit tai miksi tulisit?

Olisin varmaan edelleen rakennusalalla urakoitsijana. Niin sanottuna ämpäriurakoitsijana.

2. Jos saisit valita yhden asian, minkä varmasti veisit läpi valtuustossa, mikä se olisi?

Kaupungin toimitila-kiinteistöyhtiön perustaminen.

3. Jos sinun pitäisi leikata 20 prosenttia pois jostain kunnan taloudessa, ja lisätä saman verran rahaa jollekin toiselle momentille, mitä tekisit?

Kaupungin konserniyhtiöiden emokaupungilta veloittamista lämpö-/vesitaksoista kiinteistöjen korjausvelan pienentämiseen.

4. Kumpaan panostaisit, maaseudun vai taajaman elinvoimaisuuteen?

Maaseudun elinvoimaisuuteen.

5. Pitäisikö kunnan palveluita yksityistää vai luottaa ensi sijassa kunnan omaan palvelutuotantoon?

Oma apu paras apu, heti saatavilla.

6. Kumpaa on tarpeen lisätä, susien metsästystä vai suojelua?

Susien kannanhoidollista metsästystä.

7. Tarvitaanko koulumaailmassa erityisluokkia vai onko parempi integroida kaikki samaan ryhmään?

Erityisluokkia tarvitaan.

8. Pitäisikö maahanmuuttoa lisätä, vähentää vai pitää tilanne ennallaan?

Lisätä työperäistä maahanmuuttoa.

9. Miten parantaisit nuorten palveluita?

Nuoria osallistava budjettimääräraha, jolla hankittaisiin heidän ”toivetynnyrin” laitteita ja välineitä yhteiseen käyttöön.

10. Mihin puolueeseen vaihtaisit, jos et voisi valita nykyistä? Mihin puolueeseen et vaihtaisi?

Vihreä liittoon ehkä. Perussuomalaisiin ei.