Koronarokotukset laajenevat 30 vuotta täyttäneille

0

PAIMIO

Paimion-Sauvon terveyskeskus tiedotti torstaina laajentavansa koronarokotukset kaikille 30­–39-vuotiaille. Ensi viikolle koronarokotusaikoja avattiin 585 kappaletta. Näiden aikojen lisäksi tehosterokotteita annetaan ykkösrokotuksen saaneille. Rokotteet ovat BiontechPfizerin ja Modernan. Terveyskeskus suosittelee ensisijaisesti sähköistä ajanvarausta, mutta tarvittaessa ajan voi varata myös puhelimitse.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tilaston mukaan Paimiossa ja Sauvossa koronarokotekattavuus laskee alle 50-vuotiailla. Kun 40–54-vuotiaiden rokotuskattavuus on Paimiossa 76,5 % ja Sauvossa 73,9 %, 45–49-vuotiailla kattavuus tippuu Paimiossa 52,2 ja Sauvossa 45,1 prosenttiin.

– Useissa muissa kunnissa rokotusaktiivisuudessa on näkynyt hiipumista kun on siirrytty nuorempimpien ikäluokkien rokottamiseen. Tämä lasku ikäryhmien välillä kuntayhtymässämme selittyy muun muassa sillä, että 50–54-vuotiaille rokotusajanvaraus on ollut mahdollista pidemmän aikaa kuin 45–49-vuotiaille. 50 vuotta täyttäneistä useampi on jo ehtinyt käydä rokotteella ja heidän joukossaan saattaa olla enemmän henkilöitä, jotka ovat saaneet rokotuksen jo aikaisemmin THL:n riskiryhmäluokituksen perusteella, Paimion-Sauvon terveyskeskuksen johtava lääkäri Nora Hagelberg avaa.

Myös uusien ikäryhmien rokotusaikojen avaaminen saattaa vaikuttaa tilastoihin.

– Esimerkiksi nyt 30–39-vuotiaille avatut ajat saattaa kuvautua aluksi rokotuskattavuuden hidastumisena kun kattavuutta tarkastellaan viiden vuoden ikähaarukoittain.

Uusia tartuntoja ei eiliseltä kirjattu Paimion, Sauvoon , mutta yksi Kaarinaan. Varsinais-Suomeen tartuntoja merkittiin 19, ja niitä merkittiin Turun lisäksi Laitilaan, Saloon, Taivassaloon ja Uuteenkaupunkiin. Koko maan tartuntamäärä oli THL:n mukaan 143 uutta tartuntaa.