Mimosa EM-kisoissa keskiviikkona

0
Sauvolainen Mimosa Turunen löysi jo 4-vuotiaana rytmisestä voimistelusta oman lajinsa. – Olin pienenä aika villi ja luonnostaan notkea. Lajin parissa pääsin purkamaan energiaani ja opin rauhoittumaan.

SAUVO

Sauvolainen 14-vuotias Mimosa Turunen kisaa ensimmäistä kertaa elämässään EM-kisoissa keskiviikkona. 4-vuotiaasta lähtien rytmistä voimistelua harrastanut Turunen kisaa nuorten maajoukkueessa Bulgarian Varnassa.

– Meillä on tavoitteena tehdä joukkueen maksimi eli se mitä harjoituksissakin osataan. En osaa arvioida tulosta, sillä olemme ensimmäisen kerran joukkueena live-tuomarien ja yleisön edessä. Koronan vuoksi etäkisoja on ollut melko vähän ja tämä on ensimmäinen oikea kisa pitkästä aikaa, Turunen summaa.

Sunnuntaina Turunen treenasi vielä joukkueensa kanssa Espoossa ja maanantaina hän istui jo lentokoneessa kohti Mustanmerenrantaa.

– Tulemme jo torstaina takaisin Suomeen koronan vuoksi. Harmi, että reissu jää lyhyeksi, mutta on mukavaa päästä pitkästä aikaa matkalle.

Muun muassa matkustaminen olikin yksi asia mikä sai Turusen pienempänä lajia jatkamaan.

– Olin pienenä aika villi ja luonnostaan notkea. Lajin parissa huomasin rauhoittuvani, kun sain purkaa energian johonkin. Ennen kouluun menoa harjoittelin viitisen kertaa viikossa. Alakoulussa harjoituksia oli jo kuusi kertaa viikossa, mutta olen pienestä saakka tykännyt esiintymisestä, kisaamisesta ja matkustelusta.

Turunen myöntää, että iän myötä kisaamisesta on tullut myös pientä painetta.

– Pienenä sitä ei edes jännittänyt kisaamista. Silloin vaan nautti kun pääsi tekemään jotain sellaista mistä tykkää. Nyt kun kisaa arvokisoissa, niin odotetaan tietysti myös menestystä, joka luo omanlaista painetta.

Rytmisen voimistelun nuorten maajoukkue valittiin viime syksynä ja siihen haki noin 20–30 voimistelijaa.

– Arvelin että voisin päästä, mutta olin silti vähän yllättynyt tiedosta. Siitä tuli joka tapauksessa tosi hyvä fiilis.

Joukkue harjoittelee yhdeksän kertaa viikossa ja harjoitukset ovat pääkaupunkiseudulla, johon Turunen kulkee vanhempiensa kyydissä. Joukkue on harjoitellut syksystä asti kahta kisaohjelmaa, mutta koronan vuoksi harjoitteluaika on ollut normaalia lyhyempi.

– Ohjelman eteen tehdään paljon töitä. Laji saattaa näyttää helpolta, mutta voimistelu ei ole pelkkää voimistelua, vaan se vaatii koordinaatiokykyä, heittotarkkuutta, notkeutta, kestävyyttä ja lihasvoimaa. Meillä on muun muassa pari kertaa viikossa balettia.

Kesälomalla harjoitellaan

Koko toukokuun Turunen on ollut kotikoulussa. Osaksi vapaaehtoisen karanteenin vuoksi, osaksi sen vuoksi, että se on hänelle helpompaa.

– Olen tottunut tekemään kouluhommia kotona, sillä pystyn keskittymään siellä helpommin. Koulun ja kurinalaisen harrastuksen yhdistäminen ei ole ollut vaikeaa, kun siihen on pienestä asti tottunut ja pitänyt sitä normaalina.

Viime viikon viimeiset koulupäivät Turunen vietti harjoitusleirillä Lohjan Kisakalliossa. Lauantaina hän ehti hengähtää hetken ennen sunnuntain harjoituksia ja maanantain kisakonetta.

– Kesälomalla saan omaa aikaa, kun ei tarvitse vapaa-ajalla miettiä koulujuttuja. Silloin tykkään olla kotona sisarusten kanssa, sillä en näe heitäkään kovin usein. Koska oleskelen vapaa-ajallani huoneessani ja tykkään siisteydestä, teen jotain sellaista mikä rauhoittaa eli järjestelen tavaroita.

Syksyllä peruskoulun viimeisen luokan aloittava Turunen tähtää jo tulevaan.

– EM-kisojen jälkeen pidän vähän lomaa ja menen kotiseuraani Turun Pyrkivään harjoittelemaan. Elokuussa rippileirin jälkeen meillä jatkuu maajoukkueen kanssa harjoitukset syyskuun SM-kisoihin.

Ensi vuosi tuo kokonaan uudet tuulet.

– Siirryn silloin naisten sarjaan, jonka kautta avautuu erilaisia ovia ja tulee enemmän vaihtoehtoja mitä tehdä. Peruskoulun jälkeistä aikaa en ole vielä kovin tarkkaan miettinyt, mutta urheilulukio olisi yksi vaihtoehto.