VAALISOHVALLA-juttusarja: “Olen rohkea kehittäjä, enkä pelkää mitään”

0
Anne_Ly Palosaari toivoo olevansa helposti lähestyttävä ja avoin henkilö, johon on helppo ottaa yhteyttä.

PAIMIO

– Olen halunnut aina vaikuttaa asioihin. Mikään ei muutu eikä kehity, jos asioihin ei halua puuttua, sanoo kristillisdemokraateissa sitoutumattomana ehdolla oleva Anne-Ly Palosaari .

Virosta Suomeen 2007 muuttanut Anne-Ly puhuu suomea sujuvasti, ja vilkkaasti. Hän kertoo tulleensa Suomeen yksinhuoltajaäitinä ja kuten moni muukin virolainen, paremman työn ja palkkatason perässä.

Paimioon hän muutti 2010. Preitilässä perheeseen kuuluu mies ja kouluikäinen poika, kaksi lasta on jo omillaan ja 43-vuotias Anne-Ly on jo mummikin. Luonto ja turvallisuus ovat tärkeitä kodin ympäristössä ja pihamaalla isossa kasvihuoneessa tomaateilla on melkein jokaisella oma nimi.

Anne-Ly on siis työperäinen maahanmuuttaja ja myös ylpeä tiestään.

– Koko ajan olen ollut veronmaksaja.

Työt ja jatko-opinnot kuljettavat Anne-Lyn paljolti Saloon ja Turkuun. Hän on koulutukseltaan sosionomi ja työskennellyt vuosien kuluessa monenlaisissa projektitehtävissä mm. muistisairaiden, työelämän ulkopuolelle pudonneiden ja maahanmuuttajien parissa. Varsinais-Suomen Muistiyhdistykselle hän on korona-aikana vetänyt vapaaehtoisena aivojumpparyhmää, koska muistiasiakkaat ovat muistihoitajan sydäntä lähellä.

– Nyt opiskelen parhaillaan kuntoutuksen ja liikunnan integraatiota, kertoo Anne-Ly, joka on töissä Lounais-Suomen Martoissa. Projektipäällikön pestistä hän siirtyi maaliskuussa sivuun koulun vuoksi vuoden loppuun asti, mutta jatkaa sitten taas projektin johdossa vuoden vaihteen jälkeen.

Kristillisdemokraattien arvomaailma, lähimmäisenrakkaus nousee puuhakkaan Anne-Lyn puheissa esiin moneen kertaan. Hän haluaa parantaa elinympäristöään, ja tykkää tehdä töitä ihmisten kanssa ja heidän edukseen.

– Olen kehittäjä, sitä eri työtehtävissä on arvostettu. Ja olen joutunut taistelemaan tilaa itselleni ja oman paikkani, että saan tehdä työtä mitä rakastan. En pelkää menettäväni kasvojani nostamalla asioita esiin. Toivon olevani myös helposti lähestyttävä.

Kuluneella kaudella hän on ollut jäsenenä Paimion sosiaalilautakunnassa. Hän myöntää kuvitelleensa ensin, että voi “muuttaa maailmaa”, mutta todellisuus on opettanut paljon yhteistyöstä ja lainalaisuuksista. Neuvottelutaidot ovat kehittyneet ja erilaisten näkemysten kuuntelemisen taito. Aikuismaista keskustelua hän toivoo kuntapolitiikkaan. Siis sitä että puhutaan asioista eri näkökulmista, mutta ihmiset eivät riitele.

– Lautakuntatyö on ollut rakentavaa yhteistä pohdintaa. Päätöksentekoon kaipaisin kuitenkin jatkossa nopeaa walk in- tyyppisempää reagointia. Kun ongelma tai tarve havaitaan, siihen pitää hakea ratkaisut heti. Palveluissa pitää olla joustavuutta, sillä muutos on jatkuvaa.

10 kysymystä

1. Jos et olisi nykyisessä ammatissasi, mikä sinusta tulisi “isona”?

– Suurin haaveni on perustaa oma yritys, jossa pystysin työskentelemaan työohjaajana, erityisesti kulttuurisensittiivisesta näkökulmasta käsin.

2. Jos saisit valita yhden asian, minkä varmasti veisit läpi valtuustossa, mikä se olisi?

– Ulkokuntosaleja, joissa on katto ja pystyy ympärivuoden treenamaan ja walk- in palvelut tarpeen mukaan matalan kynnyksen kohtaamispaikkoihin. Muuttuva maailma tarvitsee joustavia palveluja.

3. Jos sinun pitäisi leikata 20% pois jostain kunnan taloudessa, ja lisätä 20% rahaa johonkin toiseen asiaan, mitä tekisit?

– Juuri nyt panostaisin lasten ja nuorten hyvinvointiin koronajälkeisenä aikana, vähentäisin täällä hetkellä infrastruktuurien kehittämistä.

4. Kumpaan panostaisit, maaseudun vai taajaman elinvoimaisuuteen?

– Maaseudun, sieltä tulee ruokaa ja digitalisaation kehittämisen myötä myös maaseudulla maailma voi olla kämmenellä.

5. Pitäisikö kunnan palveluita yksityistää vai luottaa enemmän kunnan palveluihin?

– Kunnan palvelut pitäisi pitää kunnan palveluina läpinäkyvyyden vuoksi. Me ihmiset olemme kunta.

6. Pitäisikö susia metsästää enemmän vai suojella?

– Susia pitää suojella, luonto hoitaa omia.

7. Pitäisikö koulumaailmassa olla erityisluokkia vai integroidaanko kaikki lapset samaan ryhmään?

– Erityisluokat, jokainen lapsi tarvitsee opetuksen, jossa saa onnistumisen kokemuksia.

Pitäisikö maahanmuuttoa lisätä, pitää samana vai vähentää?

– Harkitun maahanmuuton lisäämisen kannalla olen. Monikulttuurinen maailma on väistämätön myös täällä Pohjantähden alla.

9. Miten parantaisit nuorten palveluita?

– Nuoret tarvitsevat lisää paikkoja, jossa saa olla nuori, jossa saa päristää ja pöristää luvan kanssa.

10. Mihin puolueeseen vaihtaisit, jos et voisi valita nykyistä? Mihin puolueeseen et vaihtaisi?

– Sosiaalidemokraattien ajatukset ovat lähellä sydäntä. Arvomaailma ei kohtaa täällä hetkellä perussuomalaisten kanssa.