VAALISOHVALLA-juttusarja: Paimio, Rovaniemi, Kathmandu

0
- Ennalta ehkäisy on edullisempaa kuin korjaaminen, sanoo Markus Hemmilä.

PAIMIO

Kunnallislehden vaalisohvalle istahti Markus Hemmilä. Hän toivoo saavansa istumapaikan myös Paimion kaupunginvaltuustosta – kokoomuksen nurkkauksesta.

Hemmilä työskenteli Paimion sosiaalijohtajana 1980- ja 90-luvuilla. Sen jälkeen hän toimi vastaavissa tehtävissä muualla Suomessa. Viimeksi sosiaali- ja terveydenhuollon toimialajohtajana Rovaniemellä.

Vaikka Hemmilän työpaikat olivat pitkään muualla, pysyi koti kuitenkin Paimion Pihlajatiellä. Siellä Markus Hemmilä viettää nyt aktiivisia eläkepäiviään. Harrastuksiin kuuluu muun muassa laulu, jota hän opiskelee Paimion opistossa.

– Olen lähes aina harrastanut laulua kuoroissa ynnä muissa porukoissa. Nyt opiskelen klassista laulua. Esiinnyn silloin tällöin perhejuhlissa ja muissa pienimuotoisissa tilaisuuksissa. Viimeksi lauloin poikani väitöspäivän karonkassa.

Millaisena Paimio ja Varsinais-Suomi näyttäytyvät Lapin vuosien jälkeen?

Näen lounaan varsin vauraana, historiallisesti rikkaana ja rakkaana kotimaakuntanani. Täällä on asuttu kaupungeissa kauan ja viljelty maata sukupolvien pitkässä ketjussa.

– Paimiossa näen hienoja harrastus- ja ulkoilumahdollisuuksia, kuten Vähäjokipolun ja Jokipuiston. Täytyy mainita myös Rivonmäen teollisuusalueen nousu ja laajentuneet asuntoalueet.

– Rovaniemen suunnalta kaipaan pohjoisen luontoa. Tuntureita, kaamosta ja hiihtokautta. Suurta joukkoa välittömiä ihmisiä.

Hemmilä on asunut myös 6 miljoonan asukkaan kuhisevassa aasialaisessa suurkaupungissa Kathmandussa. Hän teki Nepalissa kehitystyötä – pitkäaikainen haaveensa mukaisesti.

– Haave oli peräisin opiskeluajoilta, kansainvälisen sosiaali- ja terveyspolitiikan kurssilta. Silloin päätin, että työskentelen vielä joskus kehitysmaassa, Hemmilä kertoo.

– Haaveen taustalla oli näky, että minun on tehtävä osuuteni kehitysmaan ihmisten hyväksi. Samalla kiehtoi ajatus työskennellä erilaisessa kulttuurissa. Se haaveilu todella kannatti. Nuo vuodet olivat ehkä parhaita työelämässäni. Ne virkistivät ammatillisesti, latasivat henkisesti ja avasivat näkemään ihmisen hyvinvoinnin isoa näkymää.

Kuntavaaleihin liittyen Hemmilä on todennut, että peruspalveluissa Paimion pitää tähdätä viidenneksen, jopa 1/10 parhaimmistoon. Miten se tapahtuu?

– Tehdään tiekartta, strateginen toimenpideohjelma sote-palveluille. Otetaan koulutusta mukaan. Verrataan palveluja 1/10 ja 1/5 kuntien parhaimmistoon. Konkretisoidaan se, mitä jatkossa kehitetään ja mitä tehdään toisin. Edetään paikallisin voimin. Apua kuitenkin hieman tarvitaan, esimerkiksi Kuntaliiton kehittämisosaajilta.

10 kysymystä

1. Jos et olisi nykyisessä ammatissasi, mikä olisit tai miksi tulisit?

– Lääkäri.

2.Asia,jonka varmasti veisit läpi valtuustossa?

-Kunnan on huolehdittava paremmin lasten ja nuorten kasvun ja kehityksen aikaisesta tuesta ja palveluista alkaen ajasta ennen ensimmäisen lapsen syntymää aina ammattiin valmistumiseen saakka.

3.Mistä leikkaisit?

Kun ehkäistään ennalta sairauksien syntyä, sosiaalisia ongelmia ja mielenterveyshäiriöitä, pienenevät kalliit menoerät lastensuojelussa, perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa.

4. Maaseudun vai taajaman elinvoimaisuus?

– Asukkaitten suhteessa panostaisin kumpaankin innovatiivisin hankkein

5. Pitäisikö kunnan palveluita yksityistää vai luottaa ensi sijassa kunnan omaan palvelutuotantoon?

– Rungon muodostavat kunnan omat palvelut, joita yksityiset täydentävät.

6. Susien metsästys vai suojelu?

– Ensisijaisesti susien metsästystä tulee lisätä.

7. Tarvitaanko koulumaailmassa erityisluokkia vai onko parempi integroida kaikki samaan ryhmään?

– Tarvitaan sekä integraatiota että erityisluokkia. Luokassa tulee säilyä järjestys ja kaikilla oppimisen rauha.

8. Pitäisikö maahanmuuttoa lisätä, vähentää vai pitää tilanne ennallaan?

– Työperäistä maahanmuuttoa tulee kiireesti lisätä – osaavia käsipareja ja aivoja tarvitaan kaikkialla.

9. Miten parantaisit nuorten palveluita?

– Käynnistäisin harrastustakuun nyt heti!

10. Mihin puolueeseen vaihtaisit, jos et voisi valita nykyistä? Mihin puolueeseen et vaihtaisi?

– Virkamiestaustaisena teen mielelläni yhteistyötä yli puoluerajojen.