Paimion biokaasulaitoksen ympäristölupaprosessi käynnistyi -Nesteelle tulossa tankkausasema

0
Biovoimalaitos on tulossa Iso-Iivarintien ja moottoritien kainaloon.

Paimioon suunniteltu biovoimalaitos ottaa ensimmäisen konkreettisen askeleen toteutumisen tiellä, sillä tänään keskiviikkona BioGPaimio Oy julkisti tiedon ympäristölupaprosessin käynnistämisestä. Biokaasulaitoksen ympäristölupahakemusta ja siihen liittyviä ympäristöselvityksiä alkaa toteuttaa AFRY Finland Oy (entinen Pöyry).

Laitoksen lisäksi suunnitelmissa on avata tankkausasema Paimion Nesteen piha-alueelle moottoritie 1:n varteen sekä raskaan liikenteen että henkilöautojen käyttöön. Lisäksi tulossa on siirtokontteja, joiden kautta voimalan tuotantoa jaetaan muille tankkausasemille.

– AFRY:llä on laaja kokemus ympäristövaikutusten arviointimenettelyistä ja vankka tausta arvioida biokaasulaitosten toimintaa, perustelee prosessin alussa käynnistyvää yhteistyötä BioGPaimio Oy:n keskiviikkoisessa tiedotteessa hallituksen puheenjohtaja Mika Laine.

BioGPaimio Oy aikoo ympäristöluvan hakuun liittyen järjestää lähiaikoina tiedotustilaisuuden, jossa kerrotaan hankkeen etenemisestä ja tarjotaan yleisölle mahdollisuus keskustella sekä esittää kysymyksiä biokaasulaitoksen toteutuksesta.

– On selvä, että näinkin iso investointi uudelle toimialalle, missä hyödynnetään maatalouden biomassoja uusiutuvan paikallisen biopolttoaineen valmistuksessa, kiinnostaa ihmisiä, sanoo Paimion elinkeinojohtaja Mika Ingi.

AFRY Finlandin osastopäällikkö Minna Jokinen kertoo, että yhtiö innostunut yhteistyöstä hankkeessa, joka tukee kiertotaloutta ja  tarjoaa uusia mahdollisuuksia lähialueen maatilayrittäjille.

AFRY on jo laatinut hankkeelle YVA-tarpeen arvioinnin, jonka jälkeen hankkeen ympäristölupahakemusta voidaan valmistella. YVA-tarveharkintatiedustelun viranomaiskäsittely kestää n. 2 kuukautta. Hankkeen lopulliseen aikatauluun vaikuttavat viranomaisselvitykset ja niiden tulosten perusteella täsmentyy lopullinen aikataulu.

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt BioGPaimion laitosinvestoinnin toteuttamiseen energiatukea n. 2,5 M€. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Mika Laine on biokaasuteknologian saralla parikymmentä vuotta toimineen Envor Group Oy:n perustajia. Yhtiöllä on laitos Forssassa ja toinen rakenteilla Poriin.